Documentar „Limes dacicus în Bistrița-Năsăud”

Data: 23.09.2021 Ora:08:00

Documentar „Limes dacicus în Bistrița-Năsăud”

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud va realiza, în parteneriat cu Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud, un film documentar cu tema „Limes dacicus în Bistrița-Năsăud”, care să adune toate informațiile existente despre obiectivele care asigurau paza graniței Imperiului Roman de pe teritoriul acestui județ. Demersul a fost inițiat de arheologul Radu Zăgreanu. „Acest proiect este necesar și imperativ în acest moment, deoarece pe lista expectativă UNESCO, Limes dacicus sau Limesul dacic, Bistrița-Năsăud figurează cu circa 48 de puncte. Documentarea și promovarea acestora constituie una dintre premisele importante pentru a putea pregăti atât autoritățile locale, cât și publicul larg privind această entitate arheologică. În acest sens, cred că suntem pionieri, deocamdată, cel puțin legat de partea Bistriței. S-au făcut documentare la scară largă, dar nu documentare care să se axeze pe o anumită regiune, care să încerce să dezvăluie și alte fațete ale Limesului roman, nu doar povestea arheologică sau povestea istorică, ci și repere actuale, cum sunt personaje, legende, locuri care merită puse în valoare alături de aceste entități arheologice.

În momentul în care aceste puncte vor deveni repere UNESCO, acolo unde se dorește se vor putea implementa o serie de proiecte, care să dezvolte elementul turistic al zonei, dar ele pot deveni repere pentru elemente identitare ale comunităților din zona respectivă.  Încercăm ca în acest an să realizăm o parte cât mai importantă din această documentare, urmând să continuăm în anul 2022” a declarat pentru site-ul www.bjbn.ro arheologul Radu Zăgreanu.

Primele filmări au fost realizate la Turnul roman de pe Platoul Poniță, de la Ciceu Corabia, la Castrul roman de la Ilișua și în zona Ciceu Giurgești. Materialele foto-video sunt editate la mediateca BJGCBN, instituție care va produce filmul documentar.

                                                              www.bjbn.ro