„Poezia muzicii, muzica poeziei”, cu Ducu Bertzi și versurile lui Serghei Esenin, la Clubul Cultural CoșBook

Data: 03.12.2021 Ora:12:00

„Poezia muzicii, muzica poeziei”, cu Ducu Bertzi și versurile lui Serghei Esenin, la Clubul Cultural CoșBook

A patra ediție a programului „Poezia muzicii, muzica poeziei” organizat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud vineri, 3 decembrie, i-a avut ca protagoniști pe cantautorul Ducu Bertzi și – prin poezia sa, lecturată și cântată – pe poetul rus Serghei Esenin. „Am reținut opinia dumneavoastră că muzica folk este o înveșmântare a poeziei și mi-a plăcut foarte mult această formulare! ”, i-a spus invitatului, în deschidere, managerul BJGCBN, Ioan Pintea, amfitrionul întâlnirii. „Desigur, trebuie să fii un cantautor de mare forță artistică pentru a cânta marea poezie, în cazul nostru versurile lui Serghei Esenin. Cred că, deși în traducerea lui George Lesnea, Serghei Esenin este foarte muzical, trebuie să fie destul de greu să-l cânți și mă gândesc că pentru a-l cânta, trebuie să-i cunoști viața, să-i înțelegi atitudinile, să intri în sufletul poeziei lui. Și Ducu Bertzi a reușit acest lucru!” a spus Ioan Pintea, care a făcut, apoi, un excurs în viața și opera lui Serghei Esenin, făcând trimitere, printre altele, și la Nicolae Steinhardt, care, în eseul său din volumul Critică la persoana întâi a descoperit în poezia marelui poet rus „stări de libertate” definitorii pentru lirica sa.

 

Ducu Bertzi a surprins, afirmând că  „pentru mine, Serghei Esenin a fost foarte ușor de cântat și acuma îmi pare rău că m-am oprit doar la trei dintre poeziile sale. Sigur, mi-a fost favorabilă și traducerea lui Lesnea pentru aceasta. Interesul meu pentru Esenin a apărut în Cenaclul Flacăra, datorită poetului Adrian Păunescu, cel care vorbea mult despre poezia universală și ne trezea și nouă, folkiștilor, interesul vis a vis de această poezie” a spus Ducu Bertzi, care a cântat, apoi, piesele sale „Plecarea”, „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig” și „Focul vânăt e gonit de vânt”, compuse pe versurile lui Serghei Esenin, inserate și pe albumele cantautorului.

    

Programul „Poezia muzicii, muzica poeziei” a făcut parte din ediția a XIX-a a Festivalului Bistrița Folk, desfășurat în perioada 3 – 4 decembrie  pe scena Palatului Culturii din Bistrița.

                                                             

www.bjbn.ro