ZIUA DOWN LA BIBLIOTECĂ. Ediția a II-a: „Cartea – Suportul imaginației noastre”

Data: 21.03.2022 Ora:13:00

ZIUA DOWN LA BIBLIOTECĂ. Ediția a II-a: „Cartea – Suportul imaginației noastre”

Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Lacrima”, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, a derulat luni, 21 martie 2022, începând cu ora 13.00, evenimentul „Ziua mondială a Sindromului Down la Bibliotecă” – Ediția a II-a: „Cartea – suportul imaginației  noastre”.

Sub tematica „Ce înseamnă incluziunea?”, generată de Down Syndrome International, evenimentul și-a propus să atragă atenția asupra particularităților sindromului Down, conștientizării sindromului Down și asupra incluziunii celor ce sunt diagnosticați cu acest sindrom. Domnul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, a deschis evenimentul, alături de d-na Eniko Cupșa, director al CSEI Lacrima, iar invitatul special al acestei ediții a fost domnul profesor universitar doctor Adrian Marian Roșan, directorul departamentului de psihopedagogie specială  de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

Ca parte a societății noastre, atât copii, cât și adulții cu sindrom Down, trebuie să fie pe picior de egalitate cu ceilalți membrii ai ei, să se bucure de aceleași drepturi și să beneficieze de aceleași oportunități. La eveniment au fost invitați copii și tineri cu Sindrom Down și prietenii acestora, familia, apropiații, cadrele didactice de la clasă. Au fost prezenți atât cei de la CSEI nr. 1 Bistrița, CSEI nr. 2 Bistrița, CSEI Beclean, „Lacrima” Unirea și Năsăud, cât și tineri absolvenți ai școlii ”Lacrima”. Din program au făcut parte: materiale despre Sindromul Down, cunoașterea copiilor cu Sindrom Down și abilităților lor, teatru de păpuși, susținut de copii cu Sindrom Down, jocuri de animație, pline de veselie, diplome și premii oferite de către Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.  

Scopul acestui eveniment  a fost de a informa şi de a atrage atenţia societăţii asupra acestor copii, de a pune în valoare posibilitățile persoanelor cu Sindrom Down, accentuând faptul că aceștia sunt parte a societaţii şi în condiţiile în care au un mediu adecvat – pot participa la diverse activități sociale, pot munci, aducându-şi, astfel, aportul la dezvoltarea societăţii din care fac parte.

În alergătura noastră de fiecare zi, tot ceea ce avem, tot ceea ce considerăm a fi normal ni se pare, uneori, banal și, nu de puține ori, considerăm că totul ni se cuvine. Există, însă, printre noi, oameni pentru care normalitatea este ca un trofeu pentru care luptă uneori o viață întreagă. Din această categorie fac parte și cei care sunt diagnosticați cu acest sindrom. Un singur cromozom în plus i-a aruncat în această luptă pe care ei o poartă cu dragoste, mereu cu zâmbetul pe față, plini de iubire și cu inima curată.

Cei cu sindromul Down sunt speciali. Dragostea este lecţia pe care copiii cu sindromul Down o predau lumii, fără să aştepte nimic în schimb, iar cine primeşte iubirea lor învaţă cât de preţios este darul normalităţii.

Să-i iubim, să-i acceptăm și să-i ajutăm să-și atingă potențialul maxim!

 

Prof. Eniko Cupșa

Prof. Emanuela Ioana Avram

Prof. Anamaria Gordon Lazăr