Poetul clujean Reményik Sándor, comemorat la Biblioteca Judeţeană „George Coșbuc”

Data: 28.08.2015 Ora:11:00

Poetul clujean Reményik Sándor, comemorat la Biblioteca Judeţeană „George Coșbuc”

Sala “Liviu Rebreanu” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” s-a umplut azi, la prânz, de admiratori ai poeziei maghiare care au venit să omagieze 125 de ani de la naşterea poetului clujean Reményik Sándor. “Sunt un mare admirator al poeziei maghiare” a afirmat Ioan Pintea, managerul Bibliotecii.

Societatea de Cultură Maghiară din Transilvania – Filiala Bistriţa şi Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” din Bistriţa derulează, la această oră, o dezbatere intitulată „Poezia maghiară, tradiție și modernitate”, eveniment organizat cu prilejul celebrării a 125 de ani de la nașterea scriitorului. Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judeţene a precizat, în deschidere, că este un admirator al poeziei maghiare, pe care a descoperit-o, între altele, şi prin creaţia lui Reményik Sándor, amintind şi faptul că, pe vremea când era la Centrul Judeţean pentru Cultură a şi editat o carte, cu ajutorul Dalmei Szabo în ediţie bilingvă care cuprinde cele mai frumoase versuri ale poetului care a trăit la Bistriţa şi a scris despre aceste locuri.

Ioan Pintea a mai afirmat că a fost cucerit de latura mistică a poeziei lui Reményik Sándor – povestind şi o amintire jucăuşă referitoare la prima sa întâlnire cu cărţile, prima carte întâlnită – în casa bunicilor, o carte cu coperţi roşii în care bunicul său păstra bani şi acte, o carte la care a visat toată copilăria şi pe care nu a reuşit s-o atingă decât după moartea bunicului său. Era vorba despre “Duminică, cu dragoste” scrisă de Astalos Istvan, scrisă în limbajul specifici epocii, cu subiectele şi elementele specifice vremurilor de dinainte de 89 – dar pe care a păstrat-o mult timp.

Evenimentul a continuat cu un cuvânt introductiv rostit de Katalin Plesch care a subliniat faptul că este unic la Bistriţa faptul că de fiecare dată când apelează la ajutorul managerului Bibliotecii Judeţene, îl primeşte fără rezerve.

Dezbaterea a continuat cu prezentarea profesoarei universitare Egyed Emese, dar şi cu intervenţiile celorlalţi invitaţi printre care şi Szonda Szabolcs şi Szémán Péter.

Manifestările dedicate lui Reményik Sándor continuă azi, la Valea Vinului, cu un simpozion care va începe la ora 16.00 şi se intitulează „Reményik Sándor şi poezia Transilvaniei” la care sunt invitaţi Kilyén Ilka, Ion Riţiu, Liviu Păiuş, Szémán Péter, Essig József şi Essig Kacsó Klára. 29 august, ora 9.00, Valea Vinului: Depunere de coroane şi comemorare. Moment poetic Reményik Sándor. Invitaţi: Szőcs Judit, Szémán Emese Rózsa.

(Ioana Bradea, cotidianul „Bistrițeanul”):

http://www.bistriteanul.ro/unic-in-bistrita-poetul-clujean-rem%C3%A9nyik-s%C3%A1ndor-comemorat-la-biblioteca-judeteana-1440754175120.html