Prof.univ.dr. Liviu Maior, ascultat cu interes la Biblioteca Judeţeană

Data: 17.05.2016 Ora:17:00

Prof.univ.dr. Liviu Maior, ascultat cu interes la Biblioteca Judeţeană

În sala de conferinţe ,,Gavril Scridon” a Bibliotecii Judeţene ,,George Coşbuc” a avut loc marţi de la ora 17.00, lansarea volumului "Doi ani mai devreme. Ardeleni, bucovineni și basarabeni în război. 1914‐1916", apărut la Editura ,,Şcoala Ardeleană”, autor prof. univ. dr Liviu Maior, originar din Beclean. Autorul a desfăşurat o remarcabilă carieră universitară şi diplomatică, punctele maxime fiind funcţia de ministru al Educaţiei şi ambasador al României în Canada. Manifestarea s-a derulat în prezenţa preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, prefectului Ovidiu Frenţ, vicepreşedintele CJ, Alexandru Pugna, a primarului de Beclean, Nicolae Moldovan, şi a fost coordonată de directorul Editurii ,,Şcoala Ardeleană”, George Vasile Dâncu, care a rostit cuvântul de introducere la eveniment, subliniind originea autorului şi relaţia cu judeţul nostru. În continuare, vicepreşedintele Pugna a arătat, pe scurt, realizările importante, practice, ale ministrului Maior mai ales în susţinerea construcţiei multor şcoli. În alocuţiunea sa, preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan, şi-a exprimat aprecierea pentru implicarea culturală, social-politică a profesorului Maior, a evidenţiat preocuparea continuă pentru susţinerea activităţilor culturale pe care o are şi a sugerat derularea unora apropiate. Despre carte a vorbit cercetătorul dr. Adrian Onofreiu de la Arhivele Statului Bistriţa-Năsăud, relevând cu profesionalism perspective autorului asupra anilor 1914-16 la români, cum de altfel şi lect. univ. dr. Alexandru-Bogdan Bud de la Universitatea ,,Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Cu anvergura-i cunoscută, prof. univ. dr. Liviu Maior s-a aplecat asupra declanşării conflictului prin uciderea de către studentul sârb, la Sarajevo, a prinţului moştenitor Franz Ferdinand, a reacţiei austro-ungare care a dus la nebănuita conflagraţie. Autorul a precizat că pentru români, războiul a început la 1914, soldaţi români, din 1 milion angrenaţi, fiind semănţi prin morminte din Siberia până în Suedia şi sudul Franţei. Autorul crede că neutralitatea Regatului României a fost foarte înţelept, deoarece angrenarea ţării de partea unuia dintre imperiile în conflict nu era productivă pentru români.

Au mai luat parte la evniment directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, a inspectorilor: Ramona Salak, Smaranda Florean, Angelo Manea, a preşedintelui ASTRA, Ioan Seni, a numeroşi bistriţeni interesaţi.

Evenimentul s-a încheiat cu acordarea de autografe de către autor.

 

Victor Știr, Cotidianul „Mesagerul”: 

http://www.mesagerul.ro/2016/05/18/profunivdr-liviu-maior-ascultat-cu-interes-la-biblioteca-judeteana