„O noapte furtunoasă”, la Casa Memorială Andrei Mureșanu”

Data: 29.01.2019 Ora:10:00

„O noapte furtunoasă”, la Casa Memorială Andrei Mureșanu”

Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, în parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv Bistrița, au aniversat 140 de ani de la premiera comediei „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale. În 18 ianuarie 1879, pe scena Teatrului Național din București, avea loc premiera comediei inspirate din realitățile vremii. Piesa punea în valoare autenticitatea și darul deosebit al scriitorului de a satiriza tipuri sociale bine conturate. Momentul a marcat începutul gloriei lui Caragiale, toate piesele pe care le-a prezentat mai târziu constituind cele mai mari succese ale teatrului românesc din secolul al XIX-lea.

 Elevii clasei a X-a, de la Liceul cu Program Sportiv Bistrița, însoțiți de profesoara Simona Simioanca, au evocat personalitatea marelui dramaturg, subliniind contextul istoric și social în care aceasta a fost reprezentată, după care au vizionat o proiecție a piesei.

La 140 de ani de la prima punere în scenă a capodoperei dramaturgice semnată de I. L. Caragiale, elevii au remarcat actualitatea pieselor sale,  aspectele sociale și politice care se perpetuează și în zilele noastre.