Expoziția „Viză pentru Gulag” la Filiala „Andrei Mureșanu” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud

Data: 18.05.2019 Ora:20:00

Expoziția „Viză pentru Gulag” la Filiala „Andrei Mureșanu” a  Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud

Casa Memorială „Andrei Mureșanu” Bistrița a găzduit sâmbătă, 18 mai, deschiderea Expoziției-document „Viză pentru Gulag – Fișe matricole ale deținuților politici din închisorile comuniste”, eveniment organizat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud în colaborare cu Memorialul Gherla. Manifestarea s-a înscris în contextul național dedicat Nopții muzeelor. Au fost expuse circa 40 de fise matricole penale, între care vizitatorii au putut remarca și fișele  unor scriitori, printre care Ion Caraion, Nichifor Crainic, Vasile Voiculescu, Nicolae Steinhardt, Teohar Mihadaș, Valeriu Anania, Petre Țuțea ș.a. Fișele acestora au ajuns la BJGCBN grație părintelui Grigorie Benea de la Memorialul Gherla.

Așa cum anunța și afișul manifestării, amfitrionul întâlnirii, scriitorul Ioan Pintea, a propus o evocare a poetului Constant Tonegaru, unul dintre cele 75 de persoane anchetate și condamnate de securitatea comunistă în lotul „Garda albă”. „Constant Tonegaru a fost o figură foarte importantă a interbelicului românesc, un mare poet și eseist. A publicat o carte esențială pentru evoluția poeziei românești, intitulată <<Plantații>>. Constant Tonegaru a fost legat de Bistrița, a fost arestat și a stat închis aici, la Bistrița, unde avea o legătură foarte puternică cu scriitorul Teohar Mihadaș care, în cartea sa <<Pe muntele Ebal>>, relatează întâmplările nefericite petrecute la Bistrița. Există pagini excepționale scrise de Barbu Cioculescu despre suferința lui, Barbu Cioculescu fiind și cel care, practic, l-a reabilitat ca poet pe Constant Tonegaru”, a spus, între alte, Ioan Pintea, care a citit un poem dedicat lui Constant Tonegaru, „Noua plantație de cuie” din volumul său, „Mormântul gol”.

Despre Constant Tonegaru a vorbit și poetul și publicistul Marcel Seserman. „Disensiunile din familie, între Constant Tonegaru și tatăl său și-au pus amprenta asupra lui. El nu și-a terminat studiile și nu a avut o ocupație consistentă în afara scrisului. Dar, apropiindu-se de Dimitrie Stelaru și intrând într-un cerc literar, și-a găsit vocația, de foarte talentat poet” (Marcel Seserman). Scriitorul David Dorian a făcut conexiuni interesante între lectura cărții lui Teohar Mihadaș <<Pe Muntele Ebal>> și locuri și oameni din Bistrița pe care i-a regăsit menționați în carte. „Constant Tonegaru a fost un boem, fascinant ca poet. Face parte din a doua generație a avangardei, a cercului de la Albatros, cu Geo Dumitrescu, Ion Caraion și alți poeți importanți, și unde Dimitrie Stelaru i-a fost un fel de mentor, îndrumându-l la începuturile sale poetice”, a spus David Dorian.

Prof. Constantin Totir l-a evocat pe tatăl său, fostul deținut politic Dumitru Totir, executat de Securitate în anul 1953. „Tatăl meu avea un avocat din oficiu, care mai mult îl acuza decât îl apăra. El a fost executat în ’53, dar noi am primit certificatul de deces abia în 1970, după îndelungate demersuri. El a condus Mișcarea română de rezistență, organizație care a intrat în legătură cu ambasada Franței de la sârbi, de unde au primit un aparat de radioemisie și un cifru. Vina tatălui meu a fost că nu vedea o Românie comunistă!”.

Despre universul concentraționar comunist a vorbit și fostul deținut politic Nicolae Cucoli, supraviețuitor al Gulagului comunist românesc, a cărui fișă matricolă penală a fost expusă în cadrul expoziției. Domnia-sa a făcut referire la situația aromânilor în contextul comunist și a explicat atașamentul profund al acestei etnii față de imnul aromân, „Părinteasca dimândare”.

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud aduce mulțumiri părintelui Grigorie Benea, coordonatorului Memorialului Gherla, pentru materialul documentar pus la dispoziție pentru realizarea expoziției „Viză pentru Gulag”!

                                                                                     www.bjbn.ro