Marți, 11 iunie 2019. În pragul vacanței de vară, elevii de la școlile din Corvinești și Matei au primit Bibliobuzul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și au împrumutat cărți pentru a le citi pe perioada vacanței de vară. Cele mai căutate titluri au fost seria Harry Potter (J. K. Rowling), Jurnalul unui puști (Jeff Kinney), Însemnările unei puștoaice (Rachel Renee Russell), colecția Povești nemuritoare, Micul prinț (Antoine de Saint-Exupery) și volumele din seria Antologii școlare (texte și poezii din bibliografia școlară obligatorie). În cazul unora dintre acestea, practic toate exemplarele disponibile pe rafturile bibliobuzului au fost epuizate!
Primul popas al bibliobuzului a fost la Școala Gimnazială „Vasile Grigore Borgovan” din Corvinești. În bibliobuz, elevii sunt invitați să intre în grupuri de 6 – 8 persoane, dar, pentru că sunt nerăbdători să împrumute cărți, la ușa acestuia se formează o adevărată coadă. Nu se supără nimeni, mai mult chiar, fiecare elev care iese din bibliobuz, după ce și-a ales cartea sau cărțile dorite, este luat în primire de către cei care încă nu au ajuns la rafturi, dornici să vadă alegerea făcută. Între rafturile cu cărți, bibliotecara Isabela Andronesi îi ajută pe copii să-și aleagă cele mai potrivite cărți pentru vârsta lor, în timp ce Gabriela Molnar, cealaltă bibliotecară ce însoțește bibliobuzul, înregistrează cărțile împrumutate. După un timp, în curtea școlii se formează grupuri, grupuri de elevi, care își arată unii altora cărțile luate. „Mi-am luat două cărți pentru vacanță și promit să le citesc!”, ne spune Lăcătuș Raluca Paula din clasa a V-a, căreia nu-i displace ideea de a ține un jurnal, cu însemnări despre lectura sa.
„Copiii au fost foarte entuziasmați când a sosit bibliobuzul în curtea școlii și sperăm că o să citească cât mai mult din cărțile pe care le-au împrumutat. De altfel, unii dintre elevi citesc destul de mult și avem două premiante în școală, la concursul <<Alege cartea>>. Școala în primul rând și apoi familia, au cel mai important rol în determinarea copiilor să citească. Dar, problema este că avem elevi navetiști, profesori navetiști, ceea ce înseamnă timp mai puțin pentru lectură. Și, din păcate, pe mulți dintre părinți nu îi preocupă îndeajuns dacă copiii lor citesc sau învață cât ar trebui”, ne spune prof. Adriana Bățan, directoarea școlii.
Stăm de vorbă și cu prof. Teodor Filipaș, pensionar, care a venit la școală atras de zarva creată de sosirea bibliobuzului Bibliotecii Județene. Știe din presă despre acțiunile în județ ale bibliobuzului. „Bibliotecile școlare de altădată erau foarte bine dotate cu cărți, iar unele mai sunt și astăzi. Copiii citesc dacă provin din familii care le insuflă dragostea de carte. Apreciez foarte mult ceea ce face Biblioteca Județeană cu bibliobuzul, pentru elevii din județ!”, ne spune domnia-sa.
La Școala Gimnazială Matei învață elevii de etnie maghiară, dar pentru Isabela și Gabi nu este o problemă să se înțeleagă cu ei. Majoritatea elevilor împrumută cărți atât în limba maghiară, cât și în limba română. Cei care știu mai bine românește promit să îi ajute pe cei care se descurcă mai greu să citească și în limba română, în timpul vacanței. „Cred că, în mare parte vor citi cărțile pe care le-au luat, pentru că este o noutate pentru ei și îi interesează. Va depinde și de părinți cât vor citi copiii în timpul vacanței, pentru că este bine să îi îndemne și ei să citească. Din păcate, avem tot mai puțini copii la școală, pentru că tineretul pleacă din sat”, crede d-na învățătoare Moriczi Ileana, directoarea școlii din Matei.
Ziua de marți, 11 iunie 2019, a fost una plină pentru „Bibliobuzul minunat”. Joi, va fi o altă experiență deosebită, pentru că bibliobuzul și bibliotecarii Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud se vor întâlni cu elevii din Arcalia la Parcul Dendrologic din localitate.