Emilian Galaicu Păun

Data: 10.12.2013

Emilian Galaicu Păun

 

 


Emilian Galaicu Păun s-a născut la 22 iunie 1964, Unchitești, Soroca, Republica Moldova) este poet, prozator, eseist, traducător și editor român din Basarabia, editor-șef al editurii Carteri din Chișinău. A absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Chișinău (1986) și și-a sustinut doctoratul la Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova (1989).

Este colaborator permanent la revista „Vatra” din Târgu Mureș și redactor-șef al Editura Cartier din Chișinău. Emilian Galaicu-Păun este coleg de generație cu Eugen Cioclea, Nicolae Popa, Vasile Gârneț ș.a. Poetul aparține generației optzeciste din Basarabia.

Poeziile sale imbina elementele bibleice deseori intalnite in operele sale in imbinare cu problemele prin care trecea Basarabia in procesul redobandirii demnitatii sale nationale. Poezii precum Ch-au (odă adusă orașului Chișinău), Cel bătut îl duce pe cel nebătut, sunt scrise intr-un stil postmodernist, pline de realitatile basarabiei post-sovietice si critici aduse adeptilor moldovenismului.