Ștefan Baghiu

Data: 10.12.2013

Ștefan Baghiu

 

Eu citesc acum aceste cărți!

1. Abaddon Extermiantorul - Ernesto SABATO

2. Platforma - Michel HOUELLEBECQ

3. La poalele vulcanului - Malcolm LOWRY

4. Holow - Allen GINSBERG

5. Șotron - Julio CORTAZAR


Ștefan Baghiu s-a născut pe 25 decembrie 1992.

Este student la secșia română-franceză a Facultății de Litere din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca. A debutat cu poeme în revista Familia. Scrie cronică literară săptamânal pentru revista Cultura și colaborează cu revistele Steaua și Familia.

A fost redactor al revistei studențești Echinox. Lucrează la un proiect muzical experimental. Spre Sud, la Laceni este debutul în poezie al lui Ștefan Baghiu. Subtilitățile comportamentale ale celor din jur, angoasa permanentă și dorința de integrare într-o lume tot mai seducătoare pe măsură ce „se scufundă” sint motivele centrale ale volumului. Scrise fără rețineri în limbaj și în modulul imagistic, însă fără a deveni triviale & facile, poemele vorbesc despre o criză identitară majoră: dorința de a fi în mijlocul petrecerii, deși aceasta provoacă nausea, anxietatea și depresia. Melancolia, empatia erotică și deznădejdea se întâlnesc aici cu noile peisaje urbane: cluburi minimal, mall-uri, petreceri Goa.

O poveste despre felul în care s-au schimbat lucrurile în cadrul ultimelor generații și despre cum, treptat, evolutia își arată efectul real: alienarea.

„Era nevoie de un nou-venit gata să preia cam toate teribilismele literaturii tinere de azi doar pentru a le deturna într-un discurs reflexiv & grav, de bătrân hârșiit într-ale poeziei; a transpune «pădurea electro», «schemele RAVE» sau «ritmuriledub» în soundtrack-ul unor teme poetice oldschool precum singuratate, fericire, frumusețe sau «marea evoluție» e nu doar act de curaj, ci semn de vizionarism. Spre Sud, la Laceni recomandă deja un poet de cursă lungă, care poate schimba regulile jocului în literatura actuală.” (Alex Goldiș)