Marin Malaicu-Hondrari

Data: 11.12.2013

Marin Malaicu-Hondrari

 

Eu citesc acum aceste cărți!

1. Cvartetul din Alexandria - Lawrence DURRELL

2. Darul lui Humboldt - Saul BELLOW

3. Nostalgia - Mircea Cărtărescu 

4. Molloy - Samuel BECKETT

5. Lumina din august - William FAULKNER

 

Marin Malaicu-Hondrari s-a nascut la 29 ianuarie 1971, în Sângeorz-Băi. A publicat Zborul femeii pe deasupra bărbatului (poeme, Eikon, 2004, Premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj), Cartea tuturor intenţiilor (roman, Vinea, 2006; ediţia a II-a, Cartea Românească, 2008), Apropierea (roman, Cartea Românească, 2010) şi La doua zile distanţă (poeme, Charmides, Bistriţa, 2011, premiul revistelor Poesis International şi Transilvania).
 
Marin Malaicu-Hondrari este autorul romanului Apropierea, în curs de ecranizare în regia lui Tudor Giurgiu.
 
Un roman plin de tandreţe şi erotism, cu o structură absolut neconvenţională, cu totul inedită, în care Marin Malaicu-Hondrari renunţă la prudenţă şi se expune riscurilor, aşa cum Lunetistul renunţă la precauţii, iese din ascunzatoare şi încearcă să-şi trăiască viaţa.
 
Apariţia unei familii misterioase în oraş schimbă ireversibil destinul Cristinei şi al lui Constantin, doi tineri pasionaţi de literatură care trăiesc o poveste de dragoste. Ea se casătoreşte cu Jim, fiul nou-veniţilor, iar Constantin devine mercenar. Însă relaţia din tinereţe îi urmareşte şi, deşi porniţi pe drumuri diferite, cei doi se reîntîlnesc graţie lui Carlos, un orfan sărac adoptat la distanţă de Cristina. Peste ani, orfanul ajuns scriitor celebru devine o ţintă pentru Constantin, mercenarului oferindu-i-se foarte mulţi bani pentru a-l ucide. Protejat de anonimat şi de dragul Cristinei, Constantin îl avertizează pe Carlos de pericol. Citindu-i cărţile, mercenarul începe să bănuiască motivul solicitării crimei, iar presupunerile îi sint confirmate de organizaţia pentru care lucrează şi de un e-mail în care Cristina i se confesează.
 
„Marin Malaicu-Hondrari scrie – de la Cartea tuturor intenţiilor la Apropierea şi, iată, acum, la Lunetistul – o singură carte. Iar această carte unică – amestec rar de sfâşiere şi umor – se sprijină pe un filon poetic ce susţine, ca o pânză freatică, întregul şi leagă întâmplări, iubiri, eşecuri, fiinţe rare, toate scufundate într-un aer melancolic, de sfârşit de lume, asemănător aceluia din romanele lui Julio Cortázar sau Roberto Bolaño. A fi viu reprezintă, pentru Marin Malaicu-Hondrari, condiţia primă a literaturii adevărate. Şi un efect instantaneu al cărţilor sale asupra cititorilor veritabili.” (Simona Sora)