La filiala „Andrei Mureşanu” a Bibliotecii Judeţeane „George Coşbuc” a avut loc luni, de la ora 14.45, o manifestare dedicată scriitorului Marin Sorescu, de la a cărui naștere s-au împlinit 80 de ani.
Protagoniștii evenimentului au fost elevi de la Clubul Copiilor Năsăud, coordonaţi de profesoara Maria Gonda, şi elevi de la Palatul Copiilor Bistriţa, care activează în cercul condus de profesoara Ionela-Silvia Nuşfelean. În debutul întâlnirii, bibliotecara Angela Costin a prezentat, prin proiecție pe ecran, o consistentă biografie a lui Marin Sorescu (născut în 19 februarie 1936, la Bulzești, județul Dolj – decedat în 8 decembrie 1996, la București), scriitor român, membru titular, din1992, al Academiei Române. Sorescu a fost poet, dramaturg, prozator, eseist și traducător. Operele lui au fost traduse în mai mult de 20 de țări, totalizând peste 60 de cărți apărute în străinătate.
În continuare, elevii de la Clubul Copiilor Năsăud, împreună cu profesoara Maria Gonda, au recitat, spre încântarea asistenței, din opera proaspătă a poetului atât de inspirat.
Directorul Bibliotecii Județene, scriitorul Ioan Pintea, a rostit o alocuțiune densă despre anvergura internațională a scriitorului, despre influența în literatura românească a epocii și a punctat cu tristețe relativa trecere într-un con de umbră a interesului pentru importanta operă a lui Sorescu. După directorul Pintea, a fost rândul elevilor de la Palatul Copiilor Bistriţa, în programul mustind de inedit și creativitate al profesoarei Ionela-Silvia Nușfelean, care a numit secțiunile programului său: un ,,Puzzle sorescian”, „Evantai liric”, ,,În șaua lui Pegasus”, ,,Să-mbătrânim de-o probă”, ,,Semnul de carte – mărțișorul scriitor”. La întâlnire a luat parte scriitorul David Dorian și elevi din mai multe școli bistrițene.
Elevii au putut asculta versuri din ,,La lilieci”, ,,Descântotecă”, ,,Unde fugim de-acasă” și din alte volume, care le-au schițat portretul unui mare scriitor, atât de viu chiar dacă intră în al treilea deceniu de existență postumă.
Victor Știr, Cotidianul „Mesagerul”:
http://mesagerul.ro/2016/03/01/marin-sorescu-viu-printre-elevi