Marțea este „Atelierul de pictură și desen” la „Vacanța la Bibliotecă”. Tânăra reporteriță Patricia-Georgia

Al treilea „Atelier de pictură și desen cu prof. Anamaria Gordon” a atras foarte mulți copii dornici să exploreze acest domeniu al artelor frumoase, parte a programului „Vacanța la Bibliotecă – Fabrica de idei estivale”, derulat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud pe parcursul vacanței de vară a elevilor. Ca și la celelalte serii săptămânale, profesorul și copiii au făcut cunoștință …desenând. „Ne-am desenat pe noi sau am desenat ceva reprezentativ pentru noi, iar mai apoi am încercat să îmbinăm lectura cu pictura, am povestit despre cartea preferată sau despre personajul preferat, pe care l-am desenat și l-am pictat. Întâi creionăm și apoi folosim culori tempera. Copiii sunt entuziaști și fericiți că participă la aceste activități” a spus Anamaria Gordon-Lazăr, profesor la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Lacrima” din Bistrița.

 

După aproape două ore de lucru, pânzele elevilor erau bine conturate și colorate. „Desenul l-am făcut împreună cu prietena mea, Maria, am conturat și pe urmă am colorat. Ne plac foarte tare pisicile și asta ne-a inspirat să desenăm împreună un univers al pisicilor. Am desenat patru și cred că urmează să mai facem câteva. Atelierul este foarte frumos și distractiv!” spune Emilia Cupșa, care are 14 ani. În celălalt capăt al mesei de lucru, de pe foaie ne privește, cu un singur ochi, un chip mai ciudat. „Eu l-am desenat pe August din cartea Minunea. El primea foarte mult bullying la școală, deși era un personaj foarte bun și cumsecade și vorbește frumos și numai de bine cu alții. Vedeți pe desen, el are doar o ureche, un singur ochi și nu are nas, deci, este bolnav. Pentru colorat am folosit roșu, galben, mov, roz (culoarea pielii), verde, albastru și maro” descrie Carina Alexia, de 11 ani. Lângă ea, o altă fetiță a desenat, și ea, o pisică. „Este o pisică aristocrată. Pentru ochi am folosit turcoaz cu alb, pentru limbă am folosit roșu și alb, și un pic de roz. Îmi place să pictez și vreau să mă fac pictoriță când voi fi mare” mărturisește Nora-Maria Cârcu, de 8 ani.

 

Este momentul în care reportofonul ajunge în mâna tinerei Cârcu Patricia-Georgia, care are 11 ani, pentru că ea vrea să se facă reporteriță. Urmează, deci, mai multe dialoguri între ea și colegi.

 

Primul interviu:

C.P.G. : Cum te cheamă?

– Paula!

– Și ce desenezi aici?

– Pe Jessie din Războiul limonadei.

– Am auzit că-i o carte foarte bună.

– Da, în ea este vorba de doi frați care fac un război al limonadei, ca să strângă bani. Cine câștigă primește banii celorlalți.

– Super! Și câți ani ai?

– 10 ani și sunt la Generală 1.

– Bravo!

 

 

Al doilea interviu:

C.P.G.: Tu ce ai desenat aici?

– Am desenat-o pe Isadora Moon, fetița jumătate zână, jumătate vampir, cum își plimbă dragonul de companie. Este dintr-o carte care mi-a plăcut mie foarte mult.

– Interesant! Și cum te cheamă?

– Mă numesc Beudean Iris și vin de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”.

– Foarte bine!

 

 

Al treilea interviu:

C.P.G.: Tu ce ai desenat aici?

– O piersică!

– Din ce carte?

– James și piersica uriașă.

– Foarte frumos. Și ce reprezintă desenul cu piersica ta uriașă?

– Piersica pe care stătea James.

– Și cum te cheamă?

– Ana.

 

Și au urmat și alte interviuri: Alesia a desenat-o pe prințesa Aouda din Ocolul Pământului în 80 de zile, iar Carina-Alexia îi explică și Patriciei cine este August. Ea însăși își descrie personajul, Matilda, „care își duce cărțile de la bibliotecă într-o roabă, deoarece a împrumutat foarte multe”.

 

Cârcu Patricia-Georgia vrea să devină reporteriță când va fi mare. Și uite cum „Vacanța la Bibliotecă” îi deschide porțile spre această profesie!

 

                                                                                          www.bjbn.ro