O întâlnire emoționantă cu istoria, la Maieru

Numeroși elevi și profesori de la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Maieru au participat miercuri, 31 ianuarie, în sala festivă a școlii, la prima întâlnire organizată în acest an de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, cu tema „Cărțile și cântecele Marii Uniri”.

Despre cum a fost pregătit momentul de la 1 Decembrie 1918 în județul Bistrița-Năsăud a vorbit cercetătorul Adrian Onofreiu, de la Direcția Județeană a Arhivelor Naționale, care a evocat demersurile de constituire a gărzilor naționale, ca și alegerile delegaților pentru Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia. „Sfatul Național Român din Maieru, Comitatul Bistrița-Năsăud, încredințează pe președintele său, domnul Iulian Ciorma, ca în numele poporului din comună să ia parte la Adunarea Naționala ce se va ținea la Alba-Iulia la 1 decembrie 1918, pe stil nou și în numele și la dorința acestui popor să-și deie votul cu cei mulți pentru binele și bunul viitor al neamului”, se arăta în Credenționalul emis de organismul local din Maieru la 29 noiembrie 1918. „Cel care a condus delegația măiereană la Alba-Iulia, pe 1 decembrie 1918 a fost Constantin Partene”, a spus și prof. Icu Crăciun, moderatorul întâlnirii. Filă de istorie locală pe care elevii nu o regăsesc în manuale!

După documente, au urmat cărțile, despre care a vorbit scriitorul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. „Ideea noastră, promovată prin acest proiect cultural, este de a resuscita interesul pentru istoria României și pentru acest mare eveniment care a fost Unirea. Și nu a fost numai o unire între Transilvania și Regat, ci au mai venit în această Unire și Bucovina și Basarabia, și astfel s-a făcut acea Românie Mare despre care vorbește atât de frumos Lucian Blaga, într-o carte extraordinară pe care v-o recomand și care se numește „Hronicul și cântecul vârstelor”. V-am vorbit despre Blaga pentru că el este scriitorul care va deschide cu adevărat cultura transilvăneană către Regat, cu acel volum de poezii din 1919, <<Poemele luminii>>” (Ioan Pintea).

Directorul bibliotecii județene le-a prezentat elevilor, rând pe rând, câteva dintre cărțile care „vorbesc” despre Marea Unire: „Istoria Transilvaniei” (Ioan-Aurel Pop, I. Bolovan, editura Școala Ardeleană 2016), „Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918” (I. Țurcanu, M. Papuc, Ed. Știința, Chișinău 2017), „Ion Breazu – Literatura Transilvaniei” (Ed. Casa Școalelor 1944), „O istorie sinceră a poporului român” (F. Constantiniu, Editura Enciclopedică 2011), „Sextil Pușcariu – Memorii” (Ed. Minerva 1978), „Iancu Flondor, Bucovina și România Mare. Documente și scrisori” (Ed. Humanitas 2017) și „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri” (N. Djuvara, Ed. Humanitas 2002). „Sunt cărți pe care, dacă începi să le citești, nu le mai lași din mână!”, le-a spus Ioan Pintea elevilor.

A urmat un moment muzical în care cei prezenți au cântat cu multă însuflețire „Treceți batalioane române Carpații” și „Hai să-ntindem Hora Mare”, împreună cu Florin Săsărman.

„A fost foarte interesantă această întâlnire, cu cărțile, despre Transilvania, Basarabia … dar și pentru că este legat de istoria locală” (Alex, elev). „Am aflat despre implicarea scriitorilor în Marea Unire” (Samuel, elev); „Am văzut cărți pe care aș vrea să le citesc. Categoric, mă interesează ce s-a întâmplat acum 100 de ani, la Unire!” (Rebeca, elevă); „Mie mi-a plăcut cel mai mult partea interactivă, cu cântecele despre Marea Unire! Eu nu am mai ascultat cântecele acestea” (Maria, elevă).

„Am rămas chiar impresionat de acest eveniment, desfășurat într-o atmosferă foarte plăcută, o adevărată oră de istorie. Mulțumim Bibliotecii Județene și vă mai așteptăm să marcăm Centenarul Unirii și cu altă ocazie, la Maieru”, a spus și prof. Ioan Bindea, director adjunct al Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru.

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud va susține întâlnirile „Cărțile și cântecele Marii Uniri” pe parcursul întregului an 2018, în localitățile județului.

                                                                                                  www.bjbn.ro