O Nouă Sărbătoare la Casa Poeziei

Începând cu anul 2012, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud  organizează, la casa bunicilor în care a copilărit poetul Andrei Mureșanu, festivalul de literatură „Serile de la Casa Poetului”, ajuns la cea de-a zecea ediție. Scriitori bistrițeni, aparţinând unor vârste şi crezuri artistice diferite, se reunesc pentru lecturi publice, dezbateri, lansări de carte, recitaluri de poezie şi muzică. Anul acesta, pe parcursul a trei seri, între 26 şi 28 iulie, începând cu ora 18.00, curtea Casei Memoriale va fi animată de prezența unor scriitori, printre care îi amintim pe Aurel Rău și Dinu Flămând, invitații de onoare ai festivalului. Au mai fost invitați să participe scriitorii: Nicolae Avram, Mircea Gelu Buta, Elena M. Cîmpan, Ioan Cioba, Alin Cordoș, Icu Crăciun, David Dorian, Camelia Dincă Ion, Vasile V. Filip, Daniela Fulga, Vasile Găurean, Laura Goia, Menuț Maximinian, Mircea Măluț, Gheorghe Mizgan, Liviu Ioan Mureșan, Silvia Ionela Mureșan, Corina Negrea, Olimpiu Nușfelean, Maria Olteanu, Mirela Orban, Ioan Pintea, Călin Pop, Valentin Radu, Petru Rai, Atila Racz, Virgil Rațiu, Ilie Grațian Simon, Veronica Știr, Victor Știr, Marilena Toxin, Alexandru Uiuiu, Ștefan Veșcari, Gelu Vlașin, Niculae Vrăsmaș, Ion Radu Zăgreanu.

 

Aflate la o ediție jubiliară, „Serile de la Casa Poetului”, avându-l amfitrion pe poetul David Dorian, au fost gândite ca un maraton de lecturi publice, loc de cunoaștere, de solidaritate între creatorii şi iubitorii de literatură. Prin „Seri”, bistrițenii omagiază figura poetului revoluționar, care a scris versurile mobilizatoare ale Imnului național.

 

Casa Memorială Andrei Mureșanu e un reper bine cunoscut bistrițenilor. Aici a copilărit poetul la bunicii dinspre mamă. În anii optzeci ai secolului trecut, se dorea să se construiască pe locul ei o scară de bloc. Grație intervenției curajoase a unor intelectuali bistrițeni, a fost salvată de lama buldozerelor și transformată într-un reper ce perpetuează amintirea poetului.

 

„Serile de la Casa Poetului” se doresc a fi un spatiu generos, poate cel mai generos, de întâlnire cu poezia, cu literatura. La ele sunt așteptați toți iubitorii de literatură. Întâlnirile au scopul să apropie scriitorii și cititorii, să dea respectul cuvenit făuritorilor lumilor imaginare, fără de care omenirea ar fi mult mai săracă. „Serile” se vor, așadar, o sărbătoare a poeziei și a poeților, a scriitorilor. Sunt invitați scriitori care au dobândit voci distincte în peisajul literar actual.

 

Începând cu ediția a IV-a, s-au instituit Premiile „Serile de la Casa poetului”, ce răsplătesc reușitele pe plan editorial ale scriitorilor bistrițeni.

 

David Dorian