Paradigme europene: Revista „Secolul 21” la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”

În ziua de 24 iunie 2014, în sala „Liviu Rebreanu” a Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” a avut loc, cu începere de la ora 17.00, întâlnirea „Paradigme europene: Revista Secolul 21”, având-o ca invitat special pe doamna Alina Ledeanu, directorul acestei reviste de cultură. Revista „Secolul 21” este continuatoarea prestigioasei reviste „Secolul 20”, cea care a marcat destinul multor intelectuali români într-o perioadă tulbure a istoriei noastre. În prezența unui public avizat, scriitorul Ioan Pintea, managerul bibliotecii, a rostit cuvinte pline de emoție și substanță legate de personalitatea și activitatea doamnei Ledeanu, aflată pentru prima dată la Bistrița. Ioan Pintea a opinat că „Secolul 20” a reprezentat „o posibilitate vie de informare în legătură cu ce se petrece în literatura lumii şi o şcoală în care se învaţă cum se scrie de către orice tânăr scriitor”.

 Întâlnirea a propus trei teme: Istoria unei reviste de prestigiu, Evocare  Ştefan Aug. Doinaş și Lansarea albumului bilingv „Cu două lentile gemene”/ „Through Twin Lenses” de Alfred Kaufmann , pe care invitata le-a abordat cu finețea și eleganța unui spirit ales, format în anii petrecuți în redacția revistei alături de mari personalități cum au fost Dan Hăulică, Ștefan Aug. Doinaș și Geta Brătescu, cea care a dat o înfățișare atât de izbutită revistei.

Alina Ledeanu a amintit ascultătorilor că „Secolul 20” a apărut în 1961 sub egida Uniunii Scriitorilor, avându-l redactor şef între 1963 şi 1990 pe criticul Dan Hăulică. Pentru epocă și pentru regimul de dinainte de 1989, ea s-a dorit a fi „vitrina” libertăţii de exprimare româneşti, arătată Occidentului. Dincolo de comandamente politice, prestigiul revistei a fost unul cu adevărat remarcabil, aceasta fiind încununată la Paris în anul 1987 cu „Premiul pentru cea mai bună revistă de literatură și artă din lume”, decernat cu ocazia Bienalei UNESCO organizată la Centrul „Georges Pompidou”. În anii de după Revoluție, după o întrerupere de doi ani, revista şi-a reluat apariţia, sub conducerea lui Ștefan Aug. Doinaș, iar din anul 2000, firesc, și-a schimbat numele în  „Secolul 21”, luând și o deschidere tematică spre domenii de interes cultural actual.

Marele poet, traducător și eseist Ştefan Aug. Doinaş, cel care a avut o contribuţie însemnată la realizarea publicaţiei, a fost evocat printr-un text semnat de scriitoarea și artistul plastic Geta Brătescu, cea care prețuia latura țărănescă, dar și cea citadină a scriitorului, având o înală conștiință națională și o impresionantă deschidere spre universalitate.   

Alina Ledeanu a prezentat apoi albumul fotografic bilingv „Cu două lentile gemene- Through Twin Lenses” de Alfred Kaufmann, artist fotograf braşovean, care a imortalizat în anii ’60 ai secolului trecut frumusețile peisajului românesc, artist care a emigrat în SUA.

La finalul întâlnirii s-au dezbătut aspecte legate de revistă, de trecutul, prezentul și viitorul acesteia, mulți dintre cei prezenți evocând amintiri de lectură, exprimându-și prețuirea pentru ceea ce a reprezentat și reprezintă pe mai departe revista. Ca orice publicație de cultură, „Secolul 21” se confruntă cu dificultăți materiale, pe care doamna Ledeanu le depășește printr-o bătălie continuă cu sponsori, ministere și instituții.