Înconjurat de prieteni și colegi, câștigați prin poezie și onestitate de-a lungul anilor, poetul David Dorian și-a lansat miercuri, 27 martie, cel mai recent volum de versuri, intitulat „Poeme prozaice”, apărut la Editura Charmides, 2019. Evenimentul s-a desfășurat în Sala de conferințe „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, sub egida „Aniversările bibliotecii”, întrucât lansarea noului volum a coincis cu chiar ziua de naștere a lui David Dorian.
Scriitorul Gheorghe Mizgan l-a numit pe David Dorian „un adevărat alchimist”, pentru că „vibrațiile ființei poetice ale autorului au reușit să stoarcă fragmente de poezie din volumele anterioare de proză, Iubire de bufon (2009) și Iubire la imperfect (2010), care au conciziune și profunzime proprie în derularea prozei scriitorului, să presare esențe de poezie acolo unde condiția estetică o cerea și, după decantarea necesară, poemele au fost turnate în paginile cărților Fractali (2018) și Poeme prozaice (2019). Observ aici un oarecare sarcasm, ca și o autoironie a poetului, care știe să folosească masca bufonului” a sintetizat Gheorghe Mizgan.
Pe Victor Știr, poemele din noul volum al lui David Dorian, nu îl duc neapărat înspre cărțile de proză anterioare. „Am putea să îl întrebăm, într-un dialog imaginar, dacă ceea ce se găsește în text este o poezie trăită, sau este o poezie realizată prin capacitatea de invenție cu o anumită detașare, a poetului… Cred că este mai onest să mă gândesc la dimensiunea carnavalescului pe care o are această carte și pe care o cultivă eul autorului, cu date personale native foarte, foarte mobile și cu posibilități de a surprinde, atât în societate, cât și în prestația sa personală, în viața privită cu o anumită detașare. La David Dorian este o excepțională știință a textului, felul în care cuvintele se atrag în valență, pentru a se așeza în ceea ce numim structuri poetice; este puterea de sugestie a textelor sale și împlinirea înspre un ideal de formă, într-o rotunjime a poeziilor” (Victor Știr).
Din întâlnirea lui David Dorian cu prietenii săi nu puteau lipsi confesiunile. „Mi se pare normal, ca poet, sa scrii bine la vârsta asta o carte de poezie, pentru că aici este esență, este starea aceea deosebită, de grație, chintesența sensibilității umane, pentru că, totuși, poezia este regina! Poetul este hrănit din ceea ce trăiește”, a spus la final David Dorian.
Au lecturat versuri din volumul „Poeme prozaice” bibliotecarele Rodica Barteș, Tamara Moise, Ionela Nușfelean și Angela Costin. La mulți ani și la multe cărți, David Dorian!