Poezie și spiritualitate creștină: „Eu cred că Dumnezeu citește poezie”

În prezența unui numeros public, Clubul Cultural COȘBOOC al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a găzduit miercuri, 9 iunie, lansarea volumului de poezii a preotului Călin Pop – „În sângele meu e primăvară” (Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca 2020). Cartea beneficiază de o prefață semnată de pr. Crin-Triandafil Teodorescu și de un cuvântul înainte  „Ca să aveți viață din belșug… ” scris de Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Amfitrionul manifestării a fost Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.

Despre această carte a vorbit, mai întâi, pr. Crin-Triandafil Teodorescu. „Într-o vreme în care ne temem de lucrurile care pot să umble prin sângele nostru – cipuri, anticorpi, viruși și vaccinuri, părintele Călin se declară purtător de primăvară! Poezia părintelui este una de tip arhetipal, se raportează la niște tipare recognoscibile în sfera cunoașterii teologale, pe care le replică în lirica sa. Face parte din marea familie lirică a poeților mistici, a poeților teologali. Pornește cu curaj înainte, navighează pe oceanul literelor, al sunetelor, al eufemismului, caută cuvinte fără să se cramponeze de necesitatea unei eufonii, pe care părintele o mărturisește undeva… Părinte, nu căutați rima cu orice preț, nu căutați eufonia, căutați să exprimați simplu ceea ce vă traversează structura sufletească. Și asta este miraculos!”, a punctat pr. Crin-Triandafil Teodorescu.

Ioan Pintea a vorbit, apoi, despre importanța atingerii de către poeți a unui stil propriu. „Citind cartea părintelui Călin, am dat peste un vers care, după părerea mea, vorbește câte ceva despre stilul poetic al părintelui. Aici eu văd multă poezie și, dacă  merge pe calea aceasta, o să fie o voce. Iată ce scrie părintele într-o poezie: <<Eu cred că Dumnezeu citește poezie>>. Mi-a plăcut foarte mult asta! M-am întrebat când citește Dumnezeu poezie? Omul care citește poezie este un om sensibilizat, este un om pregătit de orice încercare, un om care citește poezia este un alt fel de om. Și dacă Dumnezeu citește poezie, devine un Dumnezeu iubitor, un Dumnezeu îngăduitor… este foarte frumos versul acesta!” a spus pr. Ioan Pintea.

Scriitorul și jurnalistul Menuț Maximinian a relevat pregnanta amprentă creștină din poezia pr. Călin Pop care, și prin poezia sa, transmite har către credincioși. „Eu mă regăsesc în părintele Călin Pop pentru că este asumat în ceea ce face, în poezia aceasta cu o latură creștină. Preotul are o misiune specială, este slujitor al Cuvântului toată viața pentru că are acest har de la Bunul Dumnezeu și, până la urmă, important este cum transmite acest har spre credincioși” a relevat Menuț Maximinian, care a lecturat apoi câteva poezii din volumul lansat.

La evenimentul de la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a participat și preotul protopop Dragoș Cristian. „Mă bucur foarte mult pentru această dublă dimensiune pe care părintele Călin o pune în slujba lui Dumnezeu!” a punctat sfinția -sa. „Această întâlnire a noastră a fost un prilej de profundă înălțare sufletească!” a mărturisit la final autorul cărții lansate, pr. Călin Pop, care a fost gratulat și de enoriași ai săi din Visuia, în numele cărora a vorbit prof. Ioan Ioja, directorul Casei Corpului Didactic Bistrița. La final, pr. Călin Pop a acordat autografe pe volumul de poezie lansat.

                                                                        www.bjbn.ro