Home » PREAMBUL

PREAMBUL

Când am intrat pentru prima dată, în anul 2013, pe poarta actualei Biblioteci (o poartă grea care rula pe câțiva rulmenți îmbătrâniți, pe care ca să o deschizi și închizi trebuia să o tragi și împingi cu amândouă mâinile),am dat peste o curte în dezordine, plină ochi de garaje părăsite… Clădirea veche, restaurată, în care a locuit un an de zile prințul Carol, viitorul rege Carol al ll-lea, protectorul lui Lucian Blaga, era goală, fără mobilier, cu un interior inadecvat pentru bibliotecă … Am luat totul de la început: în primul rând am cumpărat număr pentru clădire, pentru că am reținut, încă din copilărie, de la tata Anchidim, că dacă nu ai număr la casă (și Biblioteca era și a rămas pentru mine Casa!) nu exiști… În interior erau câteva săli mari, lungi și goale…

Am chemat meșteri și am „desenat” sălile de împrumut, am compartimentat cu pereți noi birourile pentru prelucrarea cărților, spațiile administrative, depozitul de carte veche, depozitele secțiilor de împrumut… Am achiziționat mobilierul necesar pentru toată clădirea…

Pe urmă, pe rând, cu efort, entuziasm și bucurie, sprijinit de colegi devotați, am continuat să muncesc neîntrerupt pentru ca astăzi să avem una dintre cele mai moderne și mai apreciate biblioteci din țară. Biblioteca, ca și Biserica, a devenit loc sacru pentru mine.

Fiecare gând pe care l-am gândit, fiecare gest pe care l-am făcut, în numele Cărții, le-am socotit drept datorie sfântă pentru cetățenii municipiului și ai județului nostru. Da, acesta este adevărul: nu mi-am făcut și nu-mi fac decât datoria! În fiecare zi, în fiecare lună, în fiecare an am realizat câte ceva; ideile și proiectele nu au stat pe loc: amenajarea curții, construcția clădirii B (Sală de lectură, Mediatecă, depozite de carte); inaugurarea Clubului CoșBook, dotarea acestora cu toate cele necesare unei funcționări depline, achiziția Bibliobuzului; amenajări și reamenajări la Casa „Andrei Mureșanu”, fondarea Bibliotecii „George Coșbuc” la Glodeni, filială a bibliotecii noastre, una dintre cele mai frumoase și mai active biblioteci din Republica Moldova, dezvelirea statuii Coșbuc, deschiderea unor puncte de împrumut și filiale în județ.

De asemenea, am organizat în acești ani sute de manifestări culturale: local, în țară, în comunitățile românești de dincolo de graniță. Au conferențiat la invitația noastră și au trecut pragul bibliotecii personalități ilustre. Biblioteca s-a îmbogățit prin impresionante donații de manuscrise și cărți. Președintele Emil Radu Moldovan, Consiliul Județean ne-au fost alături în toți acești ani necondiționat; faptul că în curând vom avea o nouă clădire, Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu, în care să valorificăm moștenirea deținută de biblioteca noastră, dovedește din plin un sprijin major. Mulțumim!

Nu cerem să fim apreciați sau lăudați, dorim doar atât: să constatați că în proximitatea dumneavoastră există una dintre cele mai dinamice și mai primitoare instituții culturale din județ.

Poarta este acum alta, curtea altfel, interioarele de-a dreptul impresionante!

Veniti și vedeți!