Prezentarea volumului Sfântul Grigore de Nazianz

Biblioteca Județeană „George Coșbuc”:  conferințe și lansare de carte la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”

În organizarea Bibliotecii Județene “George Coșbuc”, joi, 30 ianuarie 2014, după slujba Vecerniei și după un miniconcert oferit de profesori și elevi de la Liceul de Muzică “Tudor Jarda”, la Biserica “Sfinții Trei Ierarhi” a avut loc lansarea cărții “Sf. Grigorie de Nazianz. O biografie intelectuală” de John A. McGuckin. Un public numeros a urmărit conferințele generoase şi analizele fine ale celor șase vorbitori: pr. Ioan Pintea, Directorul Bibliotecii Judeţene George Coşbuc, pr. Cătălin Palimaru, directorul Editurii Renaşterea şi a Revistei Tabor, pr. Grigore-Dinu Moş, lector univ. dr., şi pr.asist.univ.dr. Adrian Podaru, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, preoții Liviu Șugar și Ștefan Borodi – în care peisajul literar s-a întâlnit cu cel teologic, dând împreună o specială greutate evenimentului. 

S-a vorbit despre atmosfera teologică din vremea lui Grigorie de Nazianz şi Vasile cel Mare, preocupările lor doctrinare, accentele puse pe percepţia limbajului teologic, existând dorinţa de a imprima acestuia acele nuanţe care să surprindă cel mai bine, cât mai exact cu putinţă, exigenţele semanticii teologale. Un scurt periplu, radiografiind comparativ biografiile celor doi prieteni, a pus în evidenţă evoluţia conceptelor teologice, atunci când încă se putea vedea efortul de căutare pentru esenţializarea cuvântului sacru. 

În fapt, cartea tradusă de asistentul universitar doctor Adrian Podaru, publicată cu generozitate de Editura Renaşterea – o editură de prestigiu în peisajul editorial religios – , scrisă de părintele John A. McGuckin, convertit la ortodoxie în 1989, caută să surprindă exact acest aspect, fapt întărit şi de subtitlul acesteia: o biografie intelectuală. Prin urmare, suntem în faţă unei biografii care doreşte să surprindă prezenţa intelectuală a Sfântului Grigorie de Nazianz, mutaţiile survenite în timp în ce priveşte încărcătură cuvântului sacru, adecvarea acesteia la rigorile principiilor de natură teologică. Se ştie că Sfântul Grigorie de Nazianz a fost un intelectual fin, un poet extrem de modern pentru vremea lui, un om cu bune lecturi şi capabil de introspecţii revelatoare. Nu întâmplător este el cel care a prezidat al II-lea Sinod ecumenic din anul 381. S-a spus despre el că mai întâi a citit, apoi a vorbit şi abia apoi a scris. 

Părintele John McGuckin, teolog cu studii de filosofie, are o foarte bună expertiză asupra epocii constantiniene, în special privind raporturile structurate în binomul cultură-teologie; prezenţa radiografie intelectuală beneficiind din plin şi de această perspectiva, astfel că volumul este unul de substanţă. Totodată foarte bună traducere a părintelui şi profesorului Adrian Podaru, reuşeşte să surprindă inflexiunile semantice dorite de autorul englez, lucru de lăudat cu atât mai mult cu cât textul teologic este unul necesar circumscris unor reale exigenţe culturale.