Proiectul „Alege cartea” a fost lansat la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud

Proiect național „România citește” se regăsește la nivel județean în proiectul „Alege cartea”, conceput de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud în colaborare cu Casa Corpului Didactic Bistrița și va beneficia în implementarea sa de parteneriatul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Lansarea proiectului a avut loc marți, 12 februarie 2019 în sala „Gavril Scridon” a BJGC BN în prezența bibliotecarilor de la bibliotecile școlare și comunale din județ, ca și a numeroase cadre didactice.

Șefa ISJ BN, Camelia Tabără le-a vorbit celor prezenți despre importanța implementării cu succes a proiectului „Alege cartea”. „Cu toții avem datoria să îi determinăm pe copii, să îi însuflețim, să-i facem ca într-un fel sau altul să se întâlnească și să se împrietenească cu cartea. De la începutul anului, împreună cu bibliotecarele și coordonați de Casa Corpului Didactic, am încercat să dăm o formă cât mai atractivă proiectului, o formă care să acopere tot județul, să mergem coordonat și articulat în formula bibliotecă școlară – bibliotecă comunală, cu o deviză foarte clară: cât mai mulți copii să deprindă plăcerea și gustul cititului! Finalul de proiect va fi în decembrie și, după experiența din anul acesta, sperăm să-l îmbunătățim an de an. Noi am dat reperele generale, lăsând de fiecare dată un mic spațiu de adaptabilitate și de updatare, în fucție de modul în care răspund copiii. Cred ca avem șanse de câștig, pentru că avem în spatele acestui proiect un director de școală, un consilier educativ, profesori de toate specialitățile și cu toții avem această obligație să implementăm competențe de limbă, de citit, de literație și de înțelegere a textului pe care acești copii îl citesc” a spus Camelia Tabără.

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud se va implica efectiv în derularea proiectului „Alege cartea”, i-a asigurat pe cei prezenți Ioan Pintea, directorul instituției. „Noi realizăm foarte multe manifestări legate de carte și avem foarte multe parteneriate cu școli din municipiu și din județ. Dar, acest proiect este unul aparte, pentru că el o să antreneze toată suflarea școlară din județul Bistrița-Năsăud și este esențial ca elevii care vor intra în această competiție a lecturii să aibă la dispoziție cărți, cărți noi, din care să citească. Știm că este o problemă achiziția de carte la bibliotecile școlare, la bibliotecile comunale, dar primăriile vor trebui să facă un efort și să sprijine achiziția de carte nouă, care se adresează elevilor și intră în structura acestui proiect. De aceea, noi ne-am hotărât să ne adresăm primarilor, bazându-ne pe acest proiect și să le solicităm să cuprindă în bugetul pe acest an resurse pentru achiziția de carte nouă, pentru a susține acest proiect. Dorința noastră este ca încă de la începutul proiectului, bibliotecile comunale și cele școlare să își dea mâna în beneficiul elevilor” a spus Ioan Pintea.

Grupul țintă a proiectului județean „Alege cartea” îl constituie este elevii din clasele III – VIII, iar perioada de desfășurare este februarie – decembrie 2019. În acest interval vor avea loc patru etape: Meniu de lectură, Convinge-mă să citesc, Cartea de vacanță și Biblioteca vie. Pentru implementarea sa, ISJ BN a sectorizat județul în 25 de centre, la care au fost arondate școlile. A fost făcută o sectorizare a județului și fiecare școală a fost arondată la un anumit centru. Ioan Ioja, directorul Casei Corpului Didactic Bistrița: „ În perioada 1 – 15 martie, bibliotecile școlare și bibliotecile comunale, dar și elevii, pot să propună un meniu de lectură. Acest meniu de lectură se constituie într-o listă de cărți propuse, din bibliotecile școlare, din bibliotecile comunale, ca și din biblioteca județeană și din filialele acesteia. Bibliotecarii știu ce fond de carte au, dar pot să își facă și un inventar al nevoilor de carte cu această ocazie. Popularizarea proiectului înseamnă ca fiecare profesor sau învățător să știe ce se întâmplă în cadrul proiectului, însă nu trebuie să transformăm acest proiect într-o competiție a colegilor dascăli! Elevii trebuie sprijiniți, dar nu să facem noi în locul lor. Îi motivăm, încercăm să valorificăm ceea ce ei vor să facă, să le punem la îndemână toate resursele de care ei au nevoie” (Ioan Ioja).

Elevii se vor putea înscrie în proiect prin completarea unei fișe de înscriere. Ei vor citi una sau mai multe cărți din lista propusă de biblioteci și vor realiza o recenzie video pentru fiecare carte citită, cu care intră în concurs și pe care o va preda bibliotecarului sau persoanei din școală care se ocupă de centralizarea înregistrărilor de la elevi. Cele mai bune astfel de recenzii vor fi premiate, se arată în proiectul ISJ BN.

La finalul întâlnirii, Ioan Pintea i-a îndemnat pe profesorii și bibliotecarii prezenți să solicite Bibliotecii Județene sprijinul pentru organizarea unor eventuale întâlniri culturale gândite pe structura acestui proiect. „Noi putem să aducem la școala sau la biblioteca dumneavoastră un scriitor, un critic literar, un istoric literar să dezbatem, de exemplu, una sau alta dintre cărțile intrate în competiție, în atenția elevilor” a spus Ioan Pintea. Directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” i-a informat pe cei prezenți că în această primăvară, BJGC BN va sprijini deschiderea unei biblioteci școlare la Școala Gimnazială din Viile Tecii.

                                                                               www.bjbn.ro