Ediția a V-a a întâlnirilor „Cărțile, pâinea și vinul”, desfășurată joi, 23 decembrie 2021, în Sala de conferințe „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, a stat sub semnul bucuriei și comuniunii spirituale acum, în preajma sărbătorii Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos – Crăciunul. Un grup de copii de la Școala Gimnazială nr. 4, coordonați de prof. Barteș Bombonica, i-a întâmpinat cu colinde pe PS Benedict Bistrițeanul și Nicolae Băciuț, cei 24 de copii care au format această impresionantă ceată de colindători primind în dar de la Compartimentul Împrumut pentru copii al BJGCBN câte o carte. „Iată cum sărbătoarea Crăciunului ne ajută să ne împrietenim!” a exclamat ierarhul, care i-a binecuvântat pe copii și le-a dăruit câte o iconiță.
„Ne vom bucura astăzi împreună de această sărbătoare a Bibliotecii, pentru că toate acestea – cărțile, pâinea și vinul – creează o armonie specială și au un rost anume în viața noastră, dacă gândim atât pe dimensiuni liturgice, cât și culturale” le-a spus celor prezenți în deschidere managerul Ioan Pintea. El a făcut un bilanț al programului editorial și al manifestărilor culturale din 2021 ale BJGCBN, după care câte 10 copii, respectiv adulți, evidențiați ca cei mai fideli cititori ai bibliotecii au fost premiați de compartimentele de împrumut, cum la fel s-a întâmplat și cu voluntarii – profesori și echipele lor – cu care Biblioteca Județeană a colaborat în anul 2021.
Ioan Pintea a prezentat, apoi, cartea lui Benedict Bistrițeanul – Brațele părintești, Editura Renașterea, Cluj-Napoca 2021. „Este o carte în care ne regăsim fiecare dintre noi. S-a scris foarte mult despre parabola fiului risipitor, dar cartea aceasta mi-a deschis mintea și îți deschide mintea spre orizonturi noi de interpretare și cred că este foarte important să ai curajul să interpretezi, neieșind din, să spunem, înțelesul dogmatic. Dar, să poți să interpretezi altfel!” a punctat Ioan Pintea.
PS Benedict Bistrițeanul: „Cred că este foarte important, când vorbim despre cărți, să recuperăm taina cuvântului, pentru că, în ultima perioadă, prin banalizare, prin lipsă de atenție, prin superficialitate, cuvântul și-a pierdut foarte mult din conținut și din valoarea lui, haideți s-o numim așa, energetică, să fim într-o terminologie mai modernă. S-a vorbit chiar aici zilele trecute de mitropolitul Bartolomeu, el fiind numit teologul, omul încuvântat. Cumva, în sensul acesta ne dorim ca ceea ce se întâmplă, ceea ce se scrie, ce se vorbește, să recupereze Cuvântul, care în terminologia Sf. Ioan Evanghelistul a fost la început și la Dumnezeu era. Noi ceilalți, care încercăm să grăim câte ceva, sau, să fim într-o terminologie și mai consacrată, să agrăim câte ceva în scris sau în formă orală, nu ne dorim altceva decât să ne ducem la acel Cuvânt dintru început și să fim, iertați-mi exprimarea, hoți veritabili. Să împrumutăm sau, și mai mult, să furăm spontan și pe nesimțite, cuvântul care vine de la Dumnezeu” a spus PS Benedict Bistrițeanul.
Biblioteca Județeană „George Coșbuc” l-a sărbătorit, cu această ocazie, pe scriitorul Nicolae Băciuț, originar din Chintelnic (Bistrița-Năsăud), la împlinirea vârstei de 65 de ani. „Nicolae Băciuț a scris enorm, opera sa este o adevărată bibliotecă!” a remarcat Ioan Pintea, care a creionat portretul de poet, jurnalist și editor a invitatului. „Am avut un sentiment de fascinație intrând în această bibliotecă, de fascinație borgesiană să spunem, pentru că Borges își închipuia Raiul ca pe o imensă bibliotecă și cred că această bibliotecă poate fi considerată ca un colț de Rai” a spus Nicolae Băciuț, care și-a argumentat aserțiunea probând că cunoaște bine activitatea instituției bistrițene. „Este foarte important să citim cartea potrivită la momentul potrivit, iar pentru copii cartea potrivită la momentul potrivit este esențială. O astfel de lectură o să vă urmărească toată viața” s-a adresat Nicolae Băciuț mai tinerilor cititori, aflați în număr mare în sală. El a rememorat perioada de școală pe care a petrecut-o la Bistrița și conexiunile sale cu viața literară de aici, perioadă în care a scris și a jucat și teatru, după care a ajuns, student fiind, în redacția revistei Echinox, la Cluj-Napoca. „Sunt un autor care scrie spontan, textele mele nu sunt căznite, ele vin de la sine” a mai spus Nicolae Băciuț, care a încheiat lecturând una dintre creațiile sale poetice.
Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud i-a premiat pe scriitorii Cornel Cotuțiu, Olimpiu Nușfelean și Menuț Maximinian , după care Ioan Pintea a dedicat un moment memoriei Arhiepiscopului Iustinian Chira Maramureșeanul, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea sa și a prezentat cartea scrisă de Călin Emilian Cira – Episcopul Iustinian Chira în județul Bistrița-Năsăud, ca și memoriei lui Ioan Alexandru, la împlinirea a 80 de ani de la nașterea acestuia.
Producătorul de vinuri Lechburg a fost partenerul oficial al organizării evenimentului „Cărțile, pâinea și vinul”, Florin Săsărman evidențiind câteva din virtuțile varietăților mărcii, roduri ale unei viticulturi integral biologice, după care a susținut un scurt concert de colinde. Cei prezenți au degustat, dealtfel, la încheierea manifestării, vinul Lechburg de Lechința.