Marți, 12 iulie 2016, a avut loc la Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” din Chiuza, Întâlnirea profesională a bibliotecarilor din Județul Bistrița Năsăud, cu tema RESTART – actualizarea serviciilor, organizată de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.
Au participat peste 30 de bibliotecari din județ, primari, viceprimari, secretari de primării.
Întâlnirea a fost deschisă de managerul instituției, d-nul Ioan Pintea. Din partea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a participat d-nul vice-președinte Alexandru Pugna.
Acțiunea a fost gândită pe patru paliere: prezentarea de către specialiștii bibliotecii județene a unor idei practice de adaptare, revigorare si dinamizare a muncii de bibliotecar, evaluarea certă a situației din teren, partiționarea județului pe centre profesionale și ateliere-activități în echipă.
Propunerea care a fost primită foarte bine de către participanți și care va fi pusă în practică in cursul lunii viitoare a fost cea a unui concurs, a unei competiții de lectură între bibliotecile publice din județ. Sub numele de PASEAZĂ CARTEA!, în acest concurs se vor înscrie bibliotecile comunale și orășenești doritoare și va fi organizat sub egida bibliotecii județene. Va fi aleasă de către fiecare bibliotecar, în colaborare cu profesorii de limba română, o carte care va fi citită de către cât mai mulți membri ai comunității. Carte va fi predată de către concurenți de la unul la altul. Primele trei biblioteci cu cele mai multe „pase”, împrumuturi, se vor califica în finală.
Cu ajutorul bibliotecarilor și al reprezentanților primăriilor, în unele comune s-au identificat probleme accentuate privind spațiul necorespunzător, lipsa achiziției de carte și numărul redus de utilizatori. La polul opus s-au identificat biblioteci dinamice cu activitate culturală bogată, colaborări strânse cu alți parteneri din comunitate și nu numai, spații adecvat amenajate și primitoare. S-au analizat idei și soluții pentru reîmprospătarea fondului de carte, diseminarea informațiilor utile din comunitate și reatragerea oamenilor spre bibliotecă.
Pentru facilitarea comunicării bibliotecii județene cu restul bibliotecilor publice s-a dorit împărțirea bibliotecilor comunale și orășenești pe centre profesionale, situarea teritorial-geografică fiind criteriul care a stat la bază. Au fost identificate 9 centre zonale și a fost ales pentru fiecare centru un reprezentant. Pe lângă o comunicare mai rapidă, se urmărește, de asemenea, ca întâlnirile profesionale trimestriale să fie organizate în aceste centre, prin rotație, de către bibliotecile aparținătoare.
Atelierele au avut ca scop construirea unei echipe, dezvoltarea creativității și identificarea de evenimente prin care biblioteca să câștige capital de imagine și să devină vizibilă. Acestea au vizat: organizarea de către bibliotecă a unor acțiuni specifice cu ocazia evenimentelor culturale din localitate, menite să atragă atenția asupra bibliotecii, metode necostisitoare și inedite de amenajare a spațiului bibliotecii și identificarea potențialului bibliotecii in comunitate. Atelierele au fost facilitate și coordonate de către Alina Pop (bibliotecar metodist), Simona Pasere, Ioana Titieni și Camelia Gherman.
La finalul întâlnirii, profesorul și scriitorul Andrei Moldovan a prezentat participanților Expoziția documentară „Liviu Rebreanu” existentă în Centrul Cultural Chiuza.
Reușita manifestării se datorează și: d-lui primar Grigore Bradea, d-nelor bibliotecare Florentina Bradea și Daniela Ionela Furcea.