Săptămâna lecturii și cărții pentru copii. Cărţile au suflet!

Grupa mare de la Grădiniţa nr. 5 din Bistriţa, coordonată de doamna educatoare Teodora Şutu, a fost  marţi, 09. 05.2019 în vizită la Casa Memorială „Andrei Mureşanu” Bistrița-Năsăud, în incinta căreia funcționează  o filială a Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”.

Copiii au aflat cine a fost autorul Imnului Naţional, „Deşteaptă-te române”, unde s-a născut şi a copilărit poetul Andrei Mureșanu, ce este o bibliotecă, importanţa cărţilor ,respectiv a lecturii in formarea lor viitoare.

Preşcolarii au răsfoit cărţi de poveşti frumos ilustrate și au pus întrebări despre cărți,  poet și bibliotecă. La final, doamna educatoare le-a citit povestea „Dragonul clarului de lună” de Cornelia Funke și Annette Swoboda, o poveste care le vorbeşte copiilor despre curaj  şi arată că prietenia şi îndrăzneala sunt mai importante decât să fii mare şi tare.

Cine nu a visat vreodată că imaginile din cărţi ar putea prinde viaţă?  Tocmai acest lucru i se întâmplă lui Filip într-o noapte plină de vrajă , cu lună plină. Din cartea lui ţâşneşte un mic dragon, urmărit de un cavaler furios.  Filip nu poate rămâne indiferent la această confruntare, iar atunci când încearcă să-i vină în ajutor micului dragon, se micşorează el însuşi. Dar cum te poţi lupta cu un cavaler duşmănos, când eşti mic cât un deget? Filip trebuie să găsească foarte repede o soluţie şi reuşeşte…

Deci cărţile au suflet şi pot fi însufleţite doar de voi, dragi copii şi cititori. Cărţile  au fost, sunt şi vor fi cei mai buni prieteni ai omului. „O bibliotecă nu e pur și simplu un loc de depozitare a câtorva mii de volume, ci și un loc viu, cald și familiar… Nu te simți niciodată singur printre cărți. Nu există prezențe mai prietenoase, lucruri mai în stare să-ți țină tovărășie, și nu un ceas de călătorie, ci o întreagă viață. Nu ne pretind în schimb decât să ne facem, la rândul nostru, timp pentru ele.” – așa cum  afirmă foarte inspirat marele critic literar Nicolae Manolescu în volumul „Lectura pe înțelesul tuturor.“