Simpozionul „Anul cărții în județul Bistrița-Năsăud” la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud

În contextul declarării anului 2019 ca „An al cărții în România”, la inițiativa Clubului Lions Bistrița, în sala „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud s-a desfășurat luni, 4 februarie, simpozionul „Anul cărții în județul Bistrița-Năsăud”, întâlnire moderată de Sorin Herciu. Au fost reprezentate la această dezbatere Instituția Prefectului, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Librăria Casa Cărții „Nicolae Steinhardt” Bistrița, Centrul Județean pentru Cultură, Primăria Bistrița și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, ca și Asociația Română de Literație Iași și Asociația Lectura și Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice din Cluj-Napoca.

„Ne-am propus să preluăm și să promovăm idei și, prin colaborare, să realizăm un proiect sau mai multe, prin care să contribuim și noi la creșterea calității vieții în județul nostru, prin intermediul profesorilor, a asistenților sociali, a voluntarilor. În acest context, cred că ar trebui create și promovate cluburile de lectură în cât mai multe instituții”, a spus în deschiderea Sorin Herciu.

Prefectul Ovidiu Frenț a reliefat faptul că Programul „România citește” este unul multianual. „Ar trebui să identificăm soluții financiare pentru a putea, prin intermediul editurilor, să stimulăm în acest an o producție de cărți mai mare, pentru ca apoi să le distribuim și să ajungă acolo unde trebuie. Deja de mai mulți ani, în judeţul nostru a luat naştere şi o nouă disciplină a Olimpiadelor şcolare, „Lectura ca abilitate de viaţă” și cred că de acolo trebuie plecat, de la nivelul elevilor și al copiilor care merg la școală, chiar dacă este foarte, foarte greu să-i luăm din fața internetului și să-i ducem spre carte. Instituția Prefectului va fi partener în acest proiect, să vedem ce soluții găsim să ieșim puțin din oraș către mediul rural, să sprijinim autoritatea locală și școala pentru combaterea analfabetismului funcțional”, a spus Ovidiu Frenț.

Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, a atras atenția că primăriile trebuie să sprijine achiziția de carte nouă pentru bibliotecile comunale și școlare. „Sunt biblioteci în județ care fac achiziție de carte. Nu foarte multe, e adevărat … E nevoie de mai multă implicare și responsabilitate din partea primăriilor, a consiliilor locale, pentru că elevii nu trebuie să citească cărțile din bibliografia școlară de pe internet, ci din bibliotecile școlare sau comunale. Din fericire, am resuscitat anumite biblioteci comunale și sunt multe cazuri în care acestea funcționează foarte bine, dar e absolut necesar ca unele biblioteci comunale să fie mutate în sedii noi, adecvate, cu infrastructură informatică performantă. Este o minimă obligație morală a administrațiilor locale să găsească resurse financiare și să facă, în primul rând, achiziție de carte”, a atras atenția Ioan Pintea.    

Percepția generală conform căreia tinerii citesc tot mai puțin este susținută de realitate, de aceea Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a gândit programul „Alege cartea”, care va fi derulat în parteneriat cu Casa Corpului Didactic și Biblioteca Județeană „George Coșbuc”.  „Din păcate, copiii nu au modele, din păcate este atracția irezistibilă a facilului virtual, din păcate adulții nu citesc. Am încercat să gândim un proiect pragmatic, știindu-ne punctele slabe: avem biblioteci care raportează mii de volume, dar de fapt este vorba de carte veche, îmbâcsită, care nu este atractivă; avem biblioteci moarte, avem și biblioteci vii, cu bibliotecari plini de suflet, dar cu puține resurse, avem comunități care au alte priorități, ș.a.m.d. Noi încercăm ca în jurul bibliotecarilor școlari pe care îi avem să coagulăm o acțiune de masă, a copiilor care să vrea să citească. Să încercăm să transmitem de la copil la copil acest mesaj. Și, ne ferim de anumite clișee care ar putea să inducă un blocaj, cum este lectura obligatorie sau listele pentru lectură în vacanțe”, le-a împărtășit celor prezenți prof. Camelia Tabără, șefa ISJ BN.

Foarte apreciate au fost intervențiile prof. Liliana Romaniuc, președinta Asociației Română de Literație din Iași și prof. Ariana Văcăreți, președinta Consiliului Director al Asociației Lectura și Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice din Cluj-Napoca, care au abordat din perspectivă științifică procesul educațional.

Cornelia Macarie a vorbit despre carte și lectură din perspectiva managerului unei rețele de librării, iar Gavril Țărmure din perspectiva editorilor de carte. Poziția adminstrațiiIor locale a fost susținută de Radu Dreptate, din partea Primăriei Bistrița și Vasile Codrea, primarul comunei Budești, unde există, dealtfel, o bibliotecă comunală bine dotată și întreținută, dar care nu este deservită de un bibliotecar cu program permanent.  Sorin Herciu a anunțat că Clubul Lions Bistrița va sintetiza opiniile susținute în cadrul simpozionului „Anul cărții în județul Bistrița-Năsăud” și va concepe un proiect pentru susținerea promovării lecturii.

În final, cei prezenți au vizitat secțiile Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.

                                                                                   www.bjbn.ro