O adevărată „Săptămână a Culturii Naționale” este marcată în această perioadă la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, cu expoziții și acțiuni culturale organizate de secțiile instituției, dar și cu deplasări în teritoriu ale bibliobuzului, pentru a impulsiona atenția acordată de către elevi lecturii. Joi, 16 ianuarie 2020, a fost rândul elevilor și profesorilor de la Școala Gimnazială din Cristeștii Ciceului să primească vizita bibliotecii pe roți și să împrumute cărți. Borodi Maria, elevă în clasa a V-a, pare fascinată de bibliobuz. „Este încântător! Îmi place că are atât de multe cărți! Eu am împrumutat acum „Fetița care se juca de-a Dumnezeu” (Dan Lungu), pentru că îmi place foarte mult să citesc și vreau să încerc tot alte cărți, să descopăr lucruri noi. În ultima vreme am mai citit „Jessica” (T. Stretton) și „Aprinzătorul de felinare” (Maria S. Cummins). Citesc după ce îmi termin temele și în weekend”, ne spune Maria, care lasă o puternică impresie de copil animat de setea de cunoaștere. „În două zile, ea termină cartea aceea de citit!”, intervine un puști, admirator al fetei. Remarcăm coperta cărții „Cei trei mușchetari” (Al. Dumas-tatăl) în mâna unui băiat și avem confirmarea lui că îi plac romanele istorice. Se numește Rus Ianis Adrian, tot din clasa a V-a. Astfel că se notează în jurnalul bibliobuzului: să aducem cărți cu istoria Cetății Ciceului și domnitorii moldavi în această zonă a județului Bistrița-Năsăud! Apoi, stăm de vorbă și cu Rus Adriana și Silaș Maria, din clasa a VI-a și ni se confirmă necesitatea primenirii bibliografiei școlare cu titluri actuale. „Bine ați venit la școala noastră și vedem că aveți o ofertă de carte deosebită pentru elevii noștri. Părerea mea este că copiii citesc, mai ales dacă sunt îndemnați și dacă au modelul care citește în față. Este adevărat, ei sunt atrași de noii autori și, mai ales, de cei din Colecția Arthur, de aceea ar fi oportun ca bibliotecile școlare să achiziționeze astfel de titluri” observă profesoara de limba română, Luminița Badale. Bibliotecarele Rodica Linul și Izabela Andronesi îi îndrumă pe elevi să-și aleagă titlurile potrivite vărstei lor.
Elevii Școlii Gimnaziale Cristeștii-Ciceului au pregătit un excepțional spectacol dedicat Zilei Culturii Naționale, cu recitări și cântece pe versuri eminesciene, dar și cu o scenetă inspirată din Scrisoarea III, spectacolul fiind coordonat de însuși directorul școlii, prof. Cornel Urian.
Inaugurat în 2019, Căminul Cultural Cristeștii-Ciceului găzduiește un Muzeu al satului, al cărui custode este prof. Nadia Urian. „Noi nu avem pretenția să fie numit muzeu, pentru că nu vrem să fie un spațiu mort, cu miros de naftalină, ci să fie un spațiu cu utilitate școlară. Am început organizarea sa în anul 2002, cu sprijinul conducerii școlii și al Primăriei Uriu și am schimbat cinci locații, până când am ajuns aici. Ceea ce vedeți am realizat cu colaborarea colegilor din școală și, mai ales, a comunității din localitate. Și la ora actuală vin oameni din sat și ne oferă lucruri pentru muzeu”, spune Nadia Urian. Muzeul-școală de la Cristeștii-Ciceului ocupă câteva încăperi și impresionează prin autenticitatea și varietatea obiectelor țărănești expuse în el, de la costume populare la icoane pictate pe sticlă sau lemn, de la lăzi de cătănie la unelte utilizate la muncitul pământului sau în gospodării, ba și chiar bănci școlare din lemn, foarte vechi. „Nu aș putea să spun care dintre aceste obiecte ar fi mai importante, pentru că fiecare are o anumită vechime și utilizare. Muzeul poate fi vizitat oricând, pentru că el aparține școlii”, precizează prof. Nadia Urian.
Și astfel, de Ziua Culturii Naționale, la Cristeștii-Ciceului ni se confirmă o veche vorbă românească: omul sfințește locul. Sau, mai corect, Oamenii sfințesc locul!