Străbunicul, vânător de munte în Al Doilea Război Mondial. Strănepotul îi dedică o carte

Teatru de operațiuni – Clubul CoșBook al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Data: marți 4 septembrie 2019. Sursa: cufărul de război al plt. maj. Gheorghe Mărgineanu; Operațiunea – redescoperirea eroilor neamului. Autor – Vlad-Adrian Pop, licean.

Astfel ar putea fi rezumat, în termenii unei telegrame de pe front, lansarea cărții „Am fost un vânător de munte. Plutonier Major Gheorghe Mărgineanu (1909 – 1974)”, eveniment găzduit de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, în care eroul nevăzut, dar atât de prezent datorită strănepotului său Vlad-Adrian, a fost vânătorul de munte plt. maj. Gheorghe Mărgineanu, participant în Cel de Al Doilea Război Mondial, în care a luptat atât pe frontul de est, cât și pe cel de vest și căruia urmașul său i-a valorificat însemnările de pe front.

Amfitrionul manifestării a fost Ioan Pintea. „Vlad-Adrian Pop ne propune cu această carte un documentar despre străbunicul său, un vrednic vânător de munte, după cum am realizat din lectura acesteia. Ceea ce a făcut Vlad-Adrian Pop este foarte important și foarte interesant, pentru că a intrat în arhive și a intrat în aceste documente. Ca să avem o istorie coerentă și în ceea ce privește vânătorii de munte este bine să se intre în arhive, să se intre pe documente, iar o carte este cu atât mai valoroasă cu cât este mai bine documentată. Ei bine, cartea aceasta este ea însăși un document și de aceea îl felicit pe Vlad-Adrian pentru efortul pe care l-a făcut, pentru că sunt foarte puțini tineri care se ocupă de așa ceva!”, a spus în deschidere directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. 

Despre demersul tânărului autor Vlad-Adrian Pop au vorbit col. rez. Gheorghe Tanco și col.rez Ioan Cordovan. Aceștia au salutat apariția cărții „Am fost un vânător de munte. Plutonier Major Gheorghe Mărgineanu (1909 – 1974)” scrisă de Vlad-Adrian Pop și au relevat importanța demersului său din perspectiva militară și istorică.

În fața asistenței foarte numeroase, Vlad-Adrian Pop a vorbit extrem de coerent, concis și implicat despre povestea străbunicului său. „Scrierea acestei lucrări a fost pentru mine o adevărată aventură, pentru că am ajuns și la arhive și cu această ocazie am ajuns să îmi cunosc mai bine arborele genealogic, respectiv înaintașii mei. Am obiceiul de a vizita casa străbunicului meu, situată în zona centrală a Bistriței și, copil fiind, am avut posibilitatea să interacționez cu obiectele din acea casă. În anul 2017 am descoperit în lada de campanie a străbunicului, sub un morman de vechituri, niște documente. Chiar deasupra se afla un dosar, destul de afectat de trecerea timpului, pe care se vedea inscripționat cu litere aurii „Memoriul Original al Plutonierului Major Gheorghe Mărgineanu” și atunci mi-am aruncat un ochi prin el. În anul 2018 m-am hotărât să fac ceva cu acele documente și să fac povestea străbunicului meu cât mai cunoscută” a spus Vlad-Adrian Pop. Impresionată profund, asistența l-a răsplătit cu aplauze puternice pe autor, un tânăr licean temeinic atașat de valorile tradiționale ale familiei și patriei. De asemenea, Vlad-Adrian Pop a amenajat în clubul CoșBook o expoziție cu efecte militare care i-au aparținut străbunicului său, plt. maj. Gheorghe Mărgineanu.

Cartea „Am fost un vânător de munte. Plutonier Major Gheorghe Mărgineanu (1909 – 1974)” a fost tipărită sub egida Consiliului Județean Bistrița-Năsăud prin Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.

                                                                                  www.bjbn.ro