„Strigătul” poeziei la propria-i celebrare, în Biblioteca Judeţeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud

La Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” a avut loc luni, de la ora 10.00, un dublu eveniment: întâlnirea lunară a bibliotecarelor şcolare din judeţ şi marcarea în avans a „Zilei Internaționale a Poeziei”, care se sărbătoreşte la 21 martie.

Întâlnirea a fost organizată de bibliotecara Casei Corpului Didactic, Margareta Pop, şi Biblioteca Judeţeană ,,George Coşbuc” Bistrița-Năsăud, reprezentată de directorul Ioan Pintea.

Alături de bibliotecare au fost prezenţi elevi ai Cercului de literatură şi teatru de la Palatul Copiilor Bistriţa şi scriitorii: Victoria Fătu-Nalaţiu, Olimpiu Nuşfelean, Alexandru Cristian Miloş, David Dorian, Gheorghe Mizgan, Florin Săsărman şi Menuţ Maximinian.

Margareta Pop a mulţumit mai vechilor colaboratori ai ediţiilor anterioare, între care profesoara Ionela Silvia Nuşfelean, care a iniţiat un joc al creativităţii şi calendarului, fiecare participant rostind ceva poetic. Scritorii au citit din creaţiile proprii, elevii au recitat, s-a vorbit despre cărţi şi lectură, subliniindu-se rolul formator al cititului. Directorul ,,Mişcării Literare”, Olimpiu Nuşfelean, a prezentat pe scurt recenta apariţie a revistei, îndemnându-i pe cei prezenţi să colaboreze, apoi a fost prezentată cartea de poezii „Strigătul”, de David Dorian, apărută în acest an la Editura ,,Charmides”. Între opiniile exprimate despre carte, s-a spus că: „Este una dintre cele mai bune ale ultimilor ani, apărută în ţară, iar autorul se găseşte în plutonul fruntaş al generaţiei sale şi al scriitorilor contemporani, chiar dacă nu are notorietatea ce se dobândeşte prin publicitatea abil organizată, cu elemente de politică literară şi mijloace care costă. Admiraţia este un necesar semn al generozităţii faţă de scriitorii valoroşi, prezenţi la eveniment”.

Discuţiile profesionale ale bibliotecarelor s-au axat pe eforturile care trebuie făcute pentru ca biblioteca să devină un element viu al comunităţii, factor de educaţie şi civilizare a cetăţenilor. Ioan Pintea a amintit o anumită reticienţă a unor primari la cumpărarea cărţilor pentru biblioteci şi a mulţumit Consiliului Judeţean pentru sprijinul constant în lucrările care au făcut ca Biblioteca Judeţeană să arate ca o bijuterie, căutată deja de străinii care vizitează municipiul.

 

Victor Știr – Cotidianul „Mesagerul”:

http://www.mesagerul.ro/2017/03/20/strigatul-poeziei-la-propria-i-celebrare-biblioteca-judeteana