Târgul de carte pentru copii și adolescenți COȘBOOK, sub semnul bucuriei!

A fost a III-a ediție a „Târgului de Carte pentru Copii și Adolescenți CoșBook”, prima derulată la începutul anului școlar, în perioada 27 – 29 septembrie. Pe standuri au fost expuse cărți de la editurile Integral, Cartea Românească, Humanitas, Polirom, Arthur, Paralela 45, RAO, Limes, Alexandria, Nemira, Aletheia, Ethnologica și Carminis, iar partenerul principal a fost Editura Curtea Veche.     

Deschiderea „Târgului de Carte pentru Copii și Adolescenți CoșBook” a făcut-o Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud: „Zilele acestea avem nu doar un târg de carte, pur și simplu, ci și foarte multe evenimente culturale: lansări de carte, minispectacole, ca și o discuție foarte interesantă despre presa școlară, pentru că școlile din județul Bistrița-Năsăud publică multe reviste școlare și ele merită să fie prezente și aici” (Ioan Pintea). Principalul partener al Bibliotecii Județene la organizarea târgului de carte a fost Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud. „Este un eveniment foarte potrivit pentru începutul de an școlar, când fiecare copil își cumpără câte o carte, își ia angajamente de mai mult și mai bine, și mai fructuos pentru noul an școlar. Astfel, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” vine în întâmpinarea noastră cu aceste activități și sperăm că ajungem cu toții ca mesaj, la copiii noștri și reușim să-i apropiem de bucuria lecturii”, a spus asistenței Camelia Tabără, Inspector școlar general. După care au fost premiați cei mai fideli cititori ai Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. În continuare, au fost premiați cei mai fideli cititori ai Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.

Invitatul de onoare al ediției din acest an a „Târgului de Carte pentru Copii și Adolescenți CoșBook” a fost scriitorul și traducătorul francez Jean Poncet, care și-a lansat cartea „Lucian Blaga – În marea trecere. Dans le grand passage”, Jackues Andre Editeur, Editura Școala Ardeleană. Jean Poncet și-a exprimat satisfacția că poate lansa această traducere din opera lui Lucian Blaga chiar la Bistrița, „unde Lucian Blaga a trăit și acesta este un loc perfect pentru lansarea cărții”, după care a lecturat în limba franceză din volumul prezentat. În ultima zi a „Târgului de Carte pentru Copii și Adolescenți CoșBook”, Jean Poncet a primit din partea Bibliotecii Județene George Coșbuc Bistrița-Năsăud Marele Premiu „George Coșbuc”

Tot în prima zi, a avut loc lansarea cărții „Scriitori din Bistrița-Năsăud. Dicționar critic”, opera prof Andrei Moldovan. „Trebuie să spun că acest dicționar a fost gândit ca un instrument de lucru, pentru oricine vrea să se intereseze despre scriitorii din ultimele trei decenii din județul Bistrița-Năsăud. Dicționarul este un dicționar critic, deci, din ’90 și până acuma sunt consemnați aici, au fișă bibliografică, scriitorii care s-au afirmat. Criteriile care au fost stabilite pentru acest dicționar au fost ca autorii să fi publicat cât de cât în reviste ale Uniunii Scriitorilor sau care apar sub egida Uniunii Scriitorilor, primul criteriu, iar al doilea criteriu ca ceea ce ei au scris să fie comentat în aceste reviste”, a explicat Andrei Moldovan.

Apoi, a fost lansată și cartea Nadiei Urian Linul „Povești din sat”, Editura Școala Ardeleană, apărută sub egida Bibliotecii Județene George Coșbuc și prezentată de Ioan Pintea: „Este o carte despre speranță, despre bunătate, despre cărți, o carte care dă explicații despre întâmplări pe care, poate și noi le-am trăit, dar nu am avut harul să le punem pe hârtie” (Ioan Pintea).

Ziua a doua a fost „Ziua cărții de istorie” la „Târgul de Carte pentru Copii și Adolescenți CoșBook”. Cu această ocazie, doctorul în istorie Corneliu Gaiu a susținut o conferință cu tema „Petru Rareș – Cetatea Ciceului 480”, moment precedat de un spectacol de dansuri medievale cu formația NOSA. Tot în această zi, la Mediatecă a fost prezentată expoziția „Traseele Bibliobuzului” și a fost proiectat un film cu această temă.

Și, ca un corolar al sintagmei „Mens sana in corpore sano”, sâmbătă, în ultima zi a târgului de carte s-a desfășurat ”Crosul CoșBook, Alerg o carte”, la care s-au înscris peste 300 de participanți, de toate vârstele. Inițiatoarea și coordonatoarea acestei acțiuni sportive a fost Alina Pop, ea fiind sprijinită de colegii de la Biblioteca Județeană și de voluntari, atmosfera fiind una senzațională! Cu 300 de metri înaintea liniei de sosire, fiecare alergător care a parcurs traseul delimitat prin Parcul Municipal a primit din partea Bibliotecii Județene câte o carte, iar la finiș o medalie, în timp ce câștigătorii celor trei categorii – Adulți, Copii și Family – au primit câte un premiu simbolic.

Mulțumim tuturor celor care și-au adus contribuția la reușita Târgului de Carte pentru Copii și Adolescenți Coșbook 2018!

                                                                                     www.bjbn.ro