Ofertă de nerefuzat la „Târgul poeţilor bistriţeni”: caricaturi de Lucian Dobârtă, parodii de Lucian Perţa. Invitat special, Ion Mureşan.
Comuna Câţcău a fost gazda primei ediţii a Târgului de Vară al Poeţilor, organizat de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj şi Primăria comunei Câţcău. Gazdă bună a fost poetul Ioan Mărginean, iar invitat de onoare de la Cluj poetul Ioan Mureşan.
Manifestările, moderate de preşedintele SS BN, Andrei Moldovan, au debutat cu cuvântul invitaţilor, amintindu-i aici pe directorii Ioan Pintea – de la Biblioteca Judeţeană, şi Gavril Ţărmure – de la Centrul Judeţean pentru Cultură.
În acest cadru a fost lansat şi suplimentul „Răsunetul cultural”, editat de SS BN, precum şi „Mişcarea literară”. În discursul său, preşedintele Andrei Moldovan a subliniat intenţia realizării unei antologii cu membrii SS BN care să includă, pe lângă texte din propria creaţie, şi o parodie de Lucian Perţa, precum şi un portret realizat de Lucian Dobârtă, fiind astfel prima antologie de acest gen. De asemenea, a fost ridicată problema renunţării la numele de Radu Petrescu pentru Liceul din Prundu Bârgăului, în zilele următoare Societatea Scriitorilor dorind să înainteze o scrisoare către Consiliul Local Prundu Bârgăului prin care să vină cu soluţii pentru această problemă. „Vom înainta o scrisoare deschisă către Consiliul Local Prundu Bârgăului, fiind convinşi că se vor găsi soluţii pentru ca, atât numele lui Constantin Pavel, cât şi al lui Radu Petrescu să fie cinstite aşa cum se cuvine. Nu putem să-l preamărim pe unul în defavoarea altuia. Reamintim faptul că Radu Petrescu nu doar că a fost dascăl în acea şcoală, dar în romanele lui Bârgăul este descris aşa nu a mai făcut-o nimeni. Nu este un motiv de schimbare al numelui şcolii faptul că Radu Petrescu nu s-a născut pe aceste meleaguri. Nici Liviu Rebreanu sau George Coşbuc nu s-au născut la Bistriţa, cu toate acestea, instituţii importante le poartă numele. Credem că numele lui Constantin Pavel ar fi potrivit pentru viitorul Centru Cultural, care am înţeles că va fi ridicat în localitate. De asemenea, Constantin Pavel este cinstit în ultimii ani printr-un festival, fiindu-i ridicat şi un bust în comuna natală şi, poate, cea mai bună soluţie ar fi ca şcoala din Bistriţa Bârgăului să poarte numele ilustrului tenor”, a declarat, printre altele, Andrei Moldovan.
Poeţii prezenţi la eveniment s-au bucurat de expoziţia semnată de Lucian Dobârtă, care i-a surprins în chipuri aparte, însoţite de poezie. La rândul lui, Lucian Perţa a parodiat pe fiecare invitat în cadrul recitalului de poezie semnat de Ion Mureşan, Ion Mărginean, Ioan Pintea, Mircea Măluţ, Olimpiu Nuşfelean, Traian Parva Săsărman, Menuţ Maximinian, Gheorghe Mizgan, Mircea Daroşi, Alexandru Olteanu. De asemenea, la întâlnirea cu confraţii poeţi au fost prezenţi şi prozatorii Icu Crăciun, Iacob Naroş, Zorin Diaconescu, Niculaie Vrăsmaş, Liviu Păiuş, Vasile Filip, alături de Vasile Vidican, Virginia Nuşfelean şi Ionela Nuşfelean. Momentele de poezie au fost întregite de cele folk susţinute de Petra şi Marin Grad.
A fost o zi care, cu siguranţă, va rămâne în amintirea locuitorilor din Câţcău, dar şi a invitaţilor, evenimentul încheindu-se cu vizitarea Bisericii păstorită de părintele Ioan Mărginean, o adevărată Casă a Domnului, pictată de curând şi pregătită mereu pentru sărbătoare.