După ce directorul Pintea a prezentat perimetrul manifestării – lansarea „Jurnalului integral” al lui Radu Petrescu, a volumului I din Opere de Mircea Nedelciu şi a „Dicţionarului scriitorilor din Transilvania”, de Irina Petraş – Ion Bogdan Lefter a rostit o veritabilă conferinţă despre harta valorilor în lumea contemporană, diferită de cea tradiţională prin dinamicitate şi multiplele legături pe care le dă ritmul globalizării, al spiritualizării graniţelor, a „fruntariilor”, numite cândva. Astfel, membrii „Şcolii de la Târgovişte” (Radu Petrescu, MH Simionescu, Costache Olăreanu, Tudor Ţopa) aparţin atât locurilor de origine, cât şi celor în care au locuit, măcar temporar, însă în principiu niciun topos nu se poate lăuda cu revendicarea absolută a unui scriitor. S-a vorbit despre „Jurnalul” lui Radu Petrescu, despre prozatorul Mircea Nedelciu, despre Gheorghe Crăciun, Ioan Flora etc. În continuare, Călin Vlasie a rememorat aspecte ale vieţii literare de dinainte de 1989, mai ales din zona optzecismului, apoi a vorbit despre proiectele de la începutul anilor ’90, fondarea editurii „Paralela 45” şi relaţiile dintre optzecişti şi generaţiile anterioare, oprindu-se la afirmaţia din „Literatorul” a acad. Eugen Simion că „Generaţia 80 nu există”.
În continuare, Virgil Raţiu şi-a amintit pentru cei prezenţi cum şi-a publicat, fabricată manufacturier, o carte în patru exemplare, cu scris de mână, cum a „editat” publicaţii într-un exemplar, iar Vasile Gogea a vorbit despre relaţia sa cu scrisul lui Radu Petrescu. Atât Raţiu, cât şi Gogea sunt prozatori a căror operă este comentată de Ion Bogdan Lefter în cartea sa despre o parte a „optzeciştilor”, publicată în acest an.
Volumul prim „Opere” de Mircea Nedelciu este începutul seriei care va număra 12-13 volume, după cum a precizat Vlasie. În continuare, criticul Victor Cubleşan şi poetul George Vasile Dâncu au prezentat „Dicţionarul scriitorilor din Transilvania” al Irinei Petraş, o carte caracterizată ca fiind vie, prin ritmul interior şi structurarea informaţiei, a fotografiilor din ultimele câteva decenii. La rândul său, scriitorul Icu Crăciun a vorbit despre prezenţa bistriţenilor în „Dicţionar…”, găsind 53 de nume de scriitori care s-au născut sau trăiesc la Bistriţa. În final, a fost urmărit un film despre amintirile pe care le păstrează oamenii şi locurile prin care a trecut Radu Petrescu, film realizat de dr. Mihai Dragolea.