Un an într-o zi: Cărțile, pâinea și vinul

Ediția a IV-a a evenimentului „Cărțile, pâinea și vinul” a condensat în ea câteva dintre cele mai relevante proiecte din 2019 ale Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, ca și conturarea altora, ce vor fi implementate în anul 2020. Au participat scriitori, elevi, profesori și bibliotecari din județ, ca și reprezentanții instituțiilor de cultură și ai ISJ BN, care au fost implicați în cursul acestui an în activitățile acestei instituții. Amfitrionul întâlnirii a fost Ioan Pintea, directorul BJGCBN.

„Parteneriatele sunt foarte importante pentru Biblioteca Județeană și trebuie să spun că cele mai multe activități ale noastre din acest an s-au adresat elevilor, fie că au venit ei la bibliotecă, fie că am mers noi înspre ei, pentru că am încercat să îi atragem spre lectură, să devină cititori performanți. Și iată, în 2019, proiectul „Alege cartea”, derulat de Inspectoratul Școlar Județean BN și de Casa Corpului Didactic, în care a fost implicată și instituția noastră, în județul Bistrița-Năsăud au fost peste 5 000 de copii care au citit și au prezentat și celorlalți cel puțin o carte, ceea ce este extraordinar!”. A fost evocată personalitatea lui Gheorghe Suciu, „un bibliotecar de elită care a iubit atât de mult cartea, încât s-a identificat cu ea” și căruia BJGCBN i-a dedicat o publicație. La rândul său, scriitorul Cornel Cotuțiu a vorbit despre Gheorghe Suciu profesorul, care „a știut să apropie limba latină de elevi de așa natură, încât aceștia așteptau ora de limba latină cu nerăbdare. Îi mulțumesc lui Ioan Pintea că a avut inițiativa de a-l încredința pe Ghiță Suciu literei tipărite!”, a spus Cornel Cotuțiu.

În anul 2019, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” i-a aniversat și pe Andrei Moldovan și Olimpiu Nușfelean, scriitori și intelectuali de mare forță. Menuț Maximinian, a prezentat cartea “O viață printre cărți”, dedicată scriitorului Andrei Moldovan la împlinirea vârstei de 70 de ani, „în care este creionată o personalitate foarte vizibilă la nivel național prin ceea ce scrie, un model de critic pentru scriitorii din județul Bistrița-Năsăud și din țară” (Menuț Maximinian).

Vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean, a vorbit despre modelul de conviețuire a naționalităților din Bistrița și din Transilvania, „un model tolerant, demn de urmat de-a lungul vremii, un exemplu pentru cei ce au vrut să vadă!”, model care se regăsește și în Bistrița și județul Bistrița-Năsăud. Directorul Casei Corpului Didactic Bistrița, prof. Ioan Joja a vorbit despre impactul pe care l-a avut la nivel județean proiectul „Alege cartea”, evidențiind sprijinul dat elevilor de bibliotecarii școlari și comunali. Cei prezenți în Sala de Conferințe „Gavril Scridon” au urmărit, apoi, câteva dintre cele mai frumoase prezentări video realizate de elevi, pentru promovarea lecturii, iar autorii lor au fost premiați: Găurean Alessandru-Vlad, Dan Sofia Maria, Crișan Luca Alexandru, Lăcătuș Cristina Maria, Tripon Horia Cornel, Buhai Irina. Ioan Pintea a acordat Premiul Bibliotecii Județene George Coșbuc pe 2019 Dacianei Sărățean și lui Igor Barat care au susținut și susțin ca voluntari activitatea bibliotecii. Premii au fost acordate și scriitorilor Andrei Moldovan și Olimpiu Nușfelean pentru întreaga activitate lierară.

A urmat prezentarea proiectului editorial al Bibliotecii Județene “George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și prezentarea volumului „Monumentele funerare evreiești din județul Bistrița-Năsăud”, realizat de Ioan Pintea și gândit grafic de David Dorian. În acest context a fost evocată personalitatea lui Fredy Deac, fostul lider al comunității evreiești din județ, decedat în cursul anului 2019. Ioan Eliezer Sângeorzan a făcut cunoscut că în județul Bistrița-Năsăud se află 78 de cimitire evreiești, dintre care unul are o singură piatră funerară, fiind recuperat, astfel, memoriei de către comunitatea evreiască.

Pentru a întregi mesajul spiritual al manifestării, intitulată sugestiv „Cărțile, pâinea și vinul”, a urmat prezentarea vinurilor de la Crama Jelna, partenerul care a oferit la final o degustare de vin, foarte apreciată de cei prezenți.

                                           www.bjbn.ro