Un viu tablou de absolvire

Sala de conferințe „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a găzduit vineri, 28 mai, conferința „Adolescența într-un tablou” a d-lui prof. dr. Mircea Gelu Buta, prilejuită de întâlnirea la 50 de ani a generației care a absolvit Liceul „Liviu Rebreanu” din Bistrița în anul 1971. În fața câtorva zeci de foști colegi, Mircea Gelu Buta a evocat o serie de evenimente petrecute în anii de școală și și-a susținut prezentarea cu o impresionantă arhivă foto, iar derularea fotografiilor a trezit în toți participanții o nostalgie aparte. Fiecare a completat evocarea cu propriile amintiri, din care nu au lipsit diferitele năzdrăvănii, iubiri, excursii făcute împreună în anii de liceu ș.a.

„Timpul trece repede și este important în viață să ai repere în propria ta dezvoltare, în viața socială, în viața intelectuală, chiar și în activitățile fizice, trebuie să-ți pigmentezi viața cu evenimente. Există o vorbă care spune că, chiar dacă corpul suferă, sufletul rămâne tânăr. Poate că nu este chiar așa, dar pierderea abilităților în timp trebuie compensată cu o viață spirituală, ceea ce este un lucru foarte important. Eu am o colecție personală de fotografii pe care le-am adunat de-a lungul timpului, de asta am putut să scriu și cărți. Multe dintre tablourile vieții le-am putut reconstitui pe baza imaginilor” a spus Mircea Gelu Buta. Domnia-sa a citit la finalul întâlnirii și o poezie scrisă de regretatul Alexandru Cristian Miloș, fost coleg cu cei prezenți la întâlnire.

În anul 2007, dr. Mircea Gelu Buta a lansat cartea „Tabloul de absolvire” (Editura Eikon, Cluj-Napoca), în care subiectul este inspirat din anii de liceu: cu ocazia unei întâlniri peste ani a aceleiași promoții de liceu, autorul este solicitat să găsească „tabloul de absolvire” al clasei din care făcea parte. Astfel, memoria scoate la suprafaţă o întreagă galerie de profesori, fapte, întâmplări sau, pur şi simplu, cunoştinţe, care se încăpăţânează să reziste exemplar în amintire.

www.bjbn.ro