Marți, 21 aprilie 2015. Biblioteca Județeană „George Coșbuc” BN. Eveniment în parteneriat cu Fundația Tikvah și Complexul Muzeal Județean BN. Vernisajul expoziției internaționale „Anne Frank. O istorie pentru prezent” realizată de Anne Frank House, Olanda.
__________________________________________________________________________________________
„Zguduitor cum pot fi oamenii transformaţi într-un număr! Din 1.000 de copii bistriţeni, deportaţi la Auschwitz, niciunul n-a supravieţuit”.
Abia împlinise 15 ani când a sosit la Auschwitz, după ce 2 ani de zile a stat ascunsă, împreună cu familia într-o anexă secretă. Un telefon trădător avea s-o trimită pe tânăra scriitoare într-un lagăr de exterminare unde avea să moară în doar câteva luni. Dar Jurnalul ei a supravieţuit atrocităţilor naziste fiind citit azi de milioane de oameni.
Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” a inaugurat azi – în colaborare cu Asociaţia Tikvah din Oradea şi Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud – o tulburătoare expoziţie dedicată Annei Frank – tânăra devenită celebră după ce tatăl ei a publicat Jurnalul pe care aceasta l-a scris în timp ce se afla ascunsă cu familia într-o Anexă secretă, în încercarea disperată de a scăpa de lagărele naziste de exterminare, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
La eveniment a fost prezent şi Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, care i-a felicitat pe organizatori şi a amintit celor prezenţi că şi din Bistriţa au fost deportaţi spre Auschwitz peste 6.000 de evrei ai comunităţii din Bistriţa.
“Asemenea evenimente sunt necesare pentru că reprezintă un mesaj de neuitare şi un semnal de alarmă ca asemenea nenorociri să nu se mai repete” a spus Alexandru Pugna.
Şi Freddy Deac, reprezentantul comunităţii evreieşti din Bistriţa a remarcat cu tristeţe că dintre cei 6500 de evrei bistriţeni deportaţi – aproape 1.000 erau copii şi tineri sub 15 ani şi că niciunul dintre ei nu a supravieţuit ororilor naziste.
Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judeţene “George Coşbuc” a recunoscut, la rândul său, că acest moment tragic al istoriei a marcat fundamental discursul politic, cultural şi teologic al epocii: “Mari gânditori evrei s-au raportat cu totul altfel la Dumnezeu, după ce atrocităţile petrecute la Auschwitz au fost descoperite lumii întregi iar Jurnalul Annei Frank rămâne o carte zguduitoare nu doar pentru sinceritatea ei ci şi pentru faptul că reprezintă un document istoric… La Biblioteca Judeţeană există 10 exemplare din Jurnalul Annei Frank, toate sunt ferfeniţă – semn că au fost citite şi răscitite, motiv pentru care, înainte de inaugurarea acestei expoziţii am şi comandat alte 10 exemplare noi” a mai spus Ioan Pintea.
La inaugurare a luat cuvântul şi Emilia Tesler, reprezentantul Asociaţiei Tikvah din Oradea care s-a ocupat de expoziţia internaţională “Anne Frank – O istorie pentru prezent” în România.
Emilia Tesler a remarcat că a fondat această asociaţie tocmai în cinstea mamei sale – una dintre supravieţuitoarele lagărului de la Auschwitz şi că expoziţia dedicată Annei Frank reprezintă un mesaj esenţial pentru fiecare tânăr al zilelor noastre: “Să fim atenţi la ce se întâmplă în jurul nostru, să înţelegem pericolul prejudecăţilor, al gândirii stereotipe şi al discriminării. Să nu rămânem spectatori pasivi când drepturi şi libertăţi fundamentale ale altora sunt încălcate… Indiferenţa este uneori mai dureroasă şi mai periculoasă decât o faptă rea…”
Expoziţia este însoţită de filmul documentar ”The Short Life of Anne Frank” care va putea fi revăzut, pe toată durata expoziţiei, pentru grupurile de elevi interesaţi.
Ioana Bradea – Cotidianul „Bistrițeanul”:
http://bistriteanul.ro/zguduitor-cum-pot-fi-oamenii-transfo…
„Anne Frank – O istorie pentru prezent”, expoziţie internaţională la Muzeul Judeţean
Vicepreşedintele CJ Alexandru Pugna, directorii Bibliotecii şi Complexului Muzeal, Ioan Pintea respectiv Alexandru Gavrilaş, şi preşedintele Comunităţii Evreilor BN, Fredi Deac, au fost prezenţi la vernisajul expoziţiei ”Anne Frank – O istorie pentru prezent”, realizată de Anne Frank House (Olanda).
Expoziţia este organizată de Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc” şi Complexul Muzeal Judeţean, în colaborare cu Asociaţia Tikvah din Oradea şi va putea fi vizitată până la jumătatea lunii mai. Expoziţia de fotografii, lansată în România de Asociaţia Tikvah, prezintă povestea Annei Frank prin prisma jurnalului ei şi în contextul celui de-al Doilea Război Mondial. Ea se adresează în principal tinerilor, transmiţând un mesaj educaţional. Textele de pe panouri sunt în limbile română şi maghiară.
Cei care merg la Muzeu pot viziona şi filmul documentar ”The Short Life of Anne Frank”, care a fost difuzat şi la vernisaj. Pe perioada expoziţiei se vor organiza proiecţii pentru grupuri de elevi (miercuri, joi şi vineri între orele 11.00 – 16.00).
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna: ”Ceea ce reliefează această expoziţia este în primul rând neuitarea unui moment care a fost o pată neagră pe obrazul Europei, pe obrazul umanităţii. Să nu uităm niciodată ce s-a întâmplat în perioada Holocaustului, pentru ca astfel de atrocităţi să nu se mai repete, iar cei care au murit atunci să nu fie uitaţi. Numai din Bistriţa au fost deportaţi în 1994 peste 6.000 de evrei. Expoziţia este binevenită”
Directorul Bibliotecii Judeţene ”George Coşbuc”, Ioan Pintea: ”Holocaustul este un capitol negru al istoriei, un moment după care lucrurile s-au schimbat total. Auschwitz a rămas o temă fundamentală pentru cultura şi istoria lumii. Jurnalul scris de Anne Frank şi ilustrat în această expoziţiei este unul zguduitor. Puteţi afla cum pot oamenii deveni ucigaşi, cum istoria îi poate transforma pe unii oameni în călăi, cum oamenii pot deveni simple numere. Ar fi bine ca toţii elevii din Bistriţa să vadă expoziţia şi filmul. Expoziţia care a circulat în ţară s-a oprit şi la Bistriţa”
Directorul Complexului Muzeal Judeţean, Alexandru Gavrilaş: ”Este un remember istoric, o întoarcere în timp, o rememorare a unor lucruri care sperăm să nu se mai întâmple niciodată”
Preşedintele Comunităţii Evreilor din Bistriţa-Năsăud, Fredi Deac: ”În 1944, evreii din Bistriţa şi Năsăud au fost deportaţi la Auschwitz şi Birkenau. Aproximativ 1.000 erau copii sub 15 ani, iar la sfârşitul războiului niciunul nu mai era în viaţă. În total, au fost omorâţi peste un milion de copii. Cei care au reuşit să supravieţuiască, circa 10% din cei deportaţi, au dus mai departe cultura, arta şi ştiinţele poporului evreu”
În anul 2015, Asociaţia Tikvah prezintă expoziţia în România având sprijinul financiar al Ambasadei Olandei care consideră esenţială angajarea tinerilor în recunoaşterea şi înţelegerea pericolelor prejudecăţilor, gândirii stereotipe, discriminării, precum şi înţelegerea importanţei de a nu rămâne un spectator pasiv când drepturi şi libertăţi fundamentale ale altora sunt încălcate. ”Prin intermediul acestei expoziţii este prezentată povestea fetiţei evreice germane Anne Frank (13 ani), care s-a refugiat împreună cu familia în Olanda, unde a reuşit să se ascundă cu ajutorul unor colegi ai tatălui său, care nu erau evrei. Au fost trădaţi la un moment dat, au fost prinşi şi deportaţi şi, din întreaga familie, a supravieţuit doar tatăl. Anne Frank a scris un jurnal în timp ce era ascunsă, jurnal care a fost predat tatălui ei după Al Doilea Război Mondial, publicat apoi în zeci de limbi din întreaga lume. Mesajul acestei expoziţii nu este doar un capitol de istorie, este unul educaţional, pentru ca tânăra generaţie să înţeleagă unde pot duce prejudecăţile, intoleranţa, discriminarea. Anne Frank a scris jurnalul în aproximativ doi ani şi a murit la vârsta de 16 ani”, este prezentarea Asociaţiei Tikvah.
Eugen Gheorghe – Cotidianul „TimpOnline”:
https://timponline.ro/anne-frank-o-istorie-pentru-prezent-expozitie-internationala-la-muzeul-judetean/
Vernisaj cutremurător „Anne Frank”, la Muzeul Județean
În sala „Grigore Bradea” a Muzeului Județean fost vernisată marţi, începând cu ora 12.00, expoziția internațională „Anne Frank – O istorie pentru prezent”, realizată de „Anne Frank House” din Olanda, organizarea evenimentului aparținând Bibliotecii Județene „George Coșbuc” și Complexului Muzeal, în colaborare cu Asociația „Tikvah” din Oradea.
Expoziția cuprinde fotografii și explicații în română și maghiară despre familia de evrei a Annei Frank și despre împrejurările perioadei de domiciliu secret, apoi despre moartea fetiței de 15 ani.
Amintim că sălbatica lume a Holocaustului se datorează caporalului de origine austriacă din Primul Război Mondial Adolf Hitler, care a reușit să „vândă” poporului german minciuna unei prosperităţi care nu se putea realiza decât cu lichidarea evreilor din Europa.
Cuvântul de bun venit la vernisaj, adresat publicului numeros, format mai ales din elevi, a fost rostit de directorul Complexului Muzeal Județean, Alexandru Gavrilaș, apoi vicepreședintele Consiliului Județean Alexandru Pugna a transmis mesajul președintelui instituţiei, Emil Radu Moldovan: „Ceea ce reliefează această expoziţie este în primul rând neuitarea unui moment care a fost o pată neagră pe obrazul Europei, pe obrazul umanităţii. Să nu uităm niciodată ce s-a întâmplat în perioada Holocaustului, pentru ca astfel de atrocităţi să nu se mai repete, iar cei care au murit atunci să nu fie uitaţi”.
În continuare, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, Ioan Pintea, s-a referit la Holocaust ca la un eveniment ce a zguduit lumea, după care s-au schimbat teologia, politica, literatura. Au fost amintiți scriitori ca Elie Wiesel, Norman Manea și alții care au fost duși în lagăre de concentrare și au avut șansa să scape, creând o literatură mărturisitoare pe această temă. „Jurnalul scris de Anne Frank şi ilustrat în această expoziţiei este unul zguduitor. Puteţi afla cum pot oamenii deveni ucigaşi, cum istoria îi poate transforma pe unii oameni în călăi, cum oamenii pot deveni simple numere”, a spus directorul Pintea.
Președintele Comunității Evreiești din Bistrița-Năsăud, Fredi Deac, a amintit că 6.500 de evrei au au fost deportați din județ și 1.000 dintre ei erau copii, omorâți fără excepție. Din 6 milioane de evrei arși, 1 milion au fost copii. Din lagăre s-au întors doar 10 la sută dintre evreii destinați morții, iar aceia au dus mai departe cultura evreiască. Fredi Deac i-a îndemnat pe tineri să acorde atenție problematicii expoziției și să-i pătrundă mesajul.
În încheiere, președintele asociației „Tikvah”, Mariana-Emilia Teszler, a avut cuvinte foarte frumoase pentru sprijinul autorităților în realizarea expoziției și pentru prezența elevilor, pe care i-a îndemnat să nu fie indiferenți la ceea ce se întâmplă celui apropiat.
A urmat vizionarea filmului documentar „Scurta viață a Annei Frank”, care a prezentat ciuma nazistă ce s-a abătut peste Europa otrăvită de Hitler cu antisemitismul, așezat la lucru în nebuna mașinărie a morții.
Publicul a urmărit cu atenție filmul, iar după fiecare avea întipărită pe fața întristată întrebarea „cum a fost cu putință?”.
Victor Știr – Cotidianul „Mesagerul”:
http://www.mesagerul.ro/…/vernisaj-cutremurator-anne-frank-…
„Sper că-ţi voi putea împărtăşi totul, aşa cum n-am făcut cu nimeni“. Jurnalul Annei Frank, o provocare la meditaţie şi implicare
„Anne Frank – O istorie pentru prezent“, expoziţia internaţională care a debutat astăzi la Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud, prezintă povestea unei adolescente germane, care a ţinut un jurnal în timpul Holocaustului. Jurnalul său a devenit document istoric, iar expoziţia de la Bistriţa, pe această temă, se adresează, în special tinerilor pe care îi îndeamnă să mediteze şi să acţioneze în cazul discriminării, nedreptăţii şi a atrocităţilor comise în preajma lor.
„[…] la urma urmei, acţiunea este mult mai uşor de identificat decât lipsa ei“, spunea Rolf Dobelli, în cartea sa, „Arta de gândi limpede“. În unele cazuri, lipsa acţiunii, indiferenţa sunt mai înfiorătoare decât atrocităţile. Despre acest lucru a vorbit astăzi, la Muzeul Judeţean, Emilia Teszler, preşedintele Asociaţiei Tikvah, din Oradea, coorganizator al evenimentului, alături de Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc” şi Complexul Muzeal Judeţean. La vernisaj au fost prezenţi şi directorul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, dar şi directorul Muzeului Judeţean, Alexandru Gavrilaş.
Mai mulţi elevi s-au înghesuit în mica sală de expoziţii pentru a lua parte la prezentarea ei, dar şi pentru a urmări documentarul „The short life of Anne Frank“, despre adolecenta care avea aproximativ vârsta lor când a început să scrie un jurnal şi apoi a fost deportată în lagărele naziste, unde şi-a sfârşit viaţa, la doar 15 ani.
Emilia Teszler le-a povestit elevilor, cu multă pasiune, despre viaţa Annei Frank, despre lecţia pe care doreşte să o transmită prin intermediul acestei expoziţii şi a avut chiar o conversaţie degajată cu mai mulţi tineri veniţi la eveniment.
Expoziţia „Anne Frank – O istorie pentru prezent“ doreşte să atragă atenţia asupra discriminării, prejudecăţilor, gândirii stereotipe şi a importanţei de a nu rămâne un spectator pasiv când drepturile şi libertăţile celor din preajma noastră sunt încălcate.
Emilia Teszler a mărturisit că ea consideră tinerii un public ce rezonează cu aceste valori şi că, peste tot pe unde expoziţia a fost itinerată, a primit întrebări extrem de interesante din partea tinerilor. Expoziţia va putea fi vizitată la Muzeul Judeţean până la jumătatea lunii mai.
„Sper că- ţi voi putea împărtăşi totul, aşa cum n- am reuşit cu nimeni altcineva până acum, şi sper că- mi vei fi de mare ajutor“ (Anne Frank, 12 iunie 1942)
Veronica Petruț – Cotidianul „ObservatorBN”:
http://observatorbn.ro/articol.php?categorie=26&articol=9385