Ziua în care Municipiul Bistrița s-a îmbogățit cu o statuie de excepție

Vineri, 11 octombrie 2019, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și-a deschis porțile pentru publicul larg, invitat să participe la evenimentul toamnei: „Inaugurarea statuii Coșbuc”. Operă a sculptorului Ilarion Voinea, statuia bardului de la Hordou, care este și patronul spiritual al instituției, a fost amplasată în curtea bibliotecii, ca pentru a-i saluta și a le ura bun venit celor care intră pe poarta acesteia. La dezvelirea statuii lui George Coșbuc a participat și o parte a conducerii Uniunii Scriitorilor din România, în frunte cu Nicolae Manolescu, președintele acesteia. Sub soarele cald de toamnă, pânza albă care ascundea privitorilor statuia a fost înlăturată, momentul fiind urmat de aplauzele admirative ale celor prezenți.

Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene George Bistrița-Năsăud, a făcut oficiile de gazdă. „Este un moment foarte important pentru biblioteca noastră, pentru municipiul nostru, pentru județ și aș putea spune că este important și pentru țară. Sunt bucuros astăzi, sunt mulțumit, pentru că, împreună cu colegii mei, cu sprijinul total al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, al președintelui Emil-Radu Moldovan, am reușit să facem ceea ce vedeți dumneavoastră în această curte, lucruri extrem de folositoare pentru comunitatea bistrițeană. Îl felicit pe Ilarion Voinea, care a realizat „un Coșbuc” foarte demn și cu care am avut o relaționare foarte, foarte bună în această perioadă și care și-a devotat tot talentul de care dispune pentru această statuie!”.

Ioan Pintea a remarcat în fața audienței numeroase, impactul pe care l-a avut la Bistrița donația de manuscrise făcută de criticul literar Nicolae Manolescu. „Grație domnului Nicolae Manolescu și președintelui Emil-Radu Moldovan, a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, am reușit să dobândim o nouă clădire, cea în care a trăit în ultimii săi ani de viață Matei Eminescu, fratele poetului național, situată pe bd. Independenței, pentru reamenajarea căreia proiectul este gata; acolo vom avea „Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu”, a spus Ioan Pintea.

Academicianul Nicolae Manolescu a remarcat, în fața celor prezenți, dinamica culturală a Bistriței, în care Biblioteca Județeană „George Coșbuc” se remarcă în mod deosebit. „Motivele mele pentru care m-am gândit să-mi donez manuscrisele aici și i-am îndemnat și pe alți colegi ai mei s-o facă, pleacă de la părintele Ioan Pintea și de la bibliotecă. Când am venit prima dată și am văzut ce s-a făcut aici, mi-am zis – uite că se poate! Și am aflat că există și oameni politici, cum este Radu Moldovan, ca și alții pe care-i revăd acuma cu plăcere, care, între altele au timp și găsesc și fonduri pentru a ridica asemenea monumente , ceea ce nu se întâmplă foarte des și în foarte multe locuri. Am văzut ceea ce se întâmplă în această instituție și m-am gândit că, la urma-urmelor, eu fac parte din ultima generație care mai are manuscrise. La fel Mihai Zamfir, Nicolae Balotă și mai sunt și alții, dar mai sunt și alte lucruri în depozitele bibliotecii despre care nu pot să vorbesc, pentru că nu au trecut cincizeci de ani de la moartea autorilor și ele nu pot fi făcute publice, așa că sunt bine ascunse aici de către părintele Ioan Pintea, de eventualii pretendenți la moștenire. Nu vă pot spune ce sunt, dar este bine să știți că există și asemenea documente!” a dezvăluit Nicolae Manolescu.

Cu mult umor, sculptorul Ilarion Voinea a mulțumit pentru încredințarea realizării statuii lui George Coșbuc. „Ce am avut de spus am spus prin glasul bronzului! Am dorit ca în această formă foarte concentrată să surprind solemnitatea personajului din care să dispară orice urmă de emfază, o atitudine reținută, foarte interioară, așa cum a fost acest reper foarte important pentru identitatea noastră. Prin George Coșbuc, limba română a ajuns până în ultimele colțuri ale viețuirii românești. Eu îmi doresc ca această statuie să vă poarte de acum înainte mult noroc!”, a încheiat artistul plastic.

Cuvinte frumoase despre noua realizare a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud au avut și secretarul de stat Alexandru Pugna, prefectul Ovidiu Frenz și Vasile Puica, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Cu prilejul inaugurării statuii lui George Coșbuc, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a tipărit mai multe cărți, antologii și volume de versuri din creația patronului spiritual al acestei instituții. A urmat o întâlnire a conducerii USR și revistei România literară cu cititorii, desfășurată în Sala de conferințe „Gavril Scridon”.

                                                                                                  www.bjbn.ro